Росіяни продовжують тиск на працівників Запорізької АЕС

Джерело: ЦНС

Російські війська продовжують здійснювати тиск на працівників тимчасово окупованої Запорізької атомної станції, котрі відмовились співпрацювати з ворогом, однак, не виїхали з Енергодару.

Зазначається, через специфічність та складність професії, росіянам не вдається набрати працівників на ЗАЕС, адже спеціалістів не вистачає зокрема й по всій РФ. Водночас діючих фахівців станції на роботу не допускають, а викликають на допити та погрожують членам їх родин.

Російська так звана адміністрація заявляє, що дефіциту кадрів немає, проте інформація не відповідає дійсності, наголошують у ЦНС. Наразі станція не виробляє електроенергію й фактично є інструментом шантажу в руках росіян.

У Центрі національного спротиву зауважили, що звільнення ЗАЕС є справою часу, як і деокупація Енергодару, тому кожен причетний до захоплення ЗАЕС та тиску на її робітників понесе відповідальність. І нагадали: “при відступі росіяни не забирають своїх посіпак, адже їх життя ніхто не цінує”.

Зауважимо, Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі на засіданні Ради Безпеки ООН заявив, що ситуація з ядерною безпекою та захищеністю на Запорізькій АЕС залишається вкрай нестабільною з дуже реальними потенційними загрозами великої аварії.

Як раніше зауважив голова Держатомрегулювання – головний державний інспектор з ядерної та радіаційної безпеки України Олег Коріков, подальша окупація Запорізької АЕС лише ускладнить стан ядерної та радіаційної безпеки на промисловому майданчику.

Він також наголошував на недопустимості порушення умов ліцензій на експлуатацію енергоблоків ЗАЕС, які мають експлуатуватися у стані “холодний зупин”. Проте російські окупанти продовжують ігнорувати умови ліцензій.

Безвідповідальні дії російських окупантів з розігріву енергоблока №4, в умовах відсутності відповідного технічного обслуговування та ремонту обладнання енергоблоків ЗАЕС, безсумнівно мають негативний вплив на безпеку ядерних установок – це несе в собі додаткові ризики відмов обладнання, систем та елементів важливих для безпеки, може ініціювати перехідні процеси, які у результаті можуть призвести до порушень нормальної експлуатації та аварій, в тому числі із важким пошкодженням ядерного палива.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.