Канада може передати Україні частину ракет, які підлягають утилізації

Джерело: CBC News

Опозиція у Канаді закликала уряд передати Україні десятки тисяч ракет класу “повітря-земля”, які планується утилізувати.

Лідер опозиції П’єр Пуальєвр виступив з таким закликом 2 лютого під час дебатів у Палаті громад щодо законодавства про оновлення канадсько-української угоди про вільну торгівлю.

Відомо, що Збройні сили Канади мають 83 307 ракет CRV7, виготовлених у 1980-х роках, які були зняті з озброєння країни на початку 2000-х.

У 2021 році канадський уряд підписав контракт про кількарічну утилізацію даних ракет.

За словами Пуальєвра, Україна просила Канаду надати ці ракети їй, а не знищувати їх.

“Настав час менше розмовляти та більше діяти”, – сказав опозиціонер у заяві для ЗМІ.

За його словами, замість того, аби змушувати канадців платити мільйони доларів на утилізацію, краще передати ракети Україні, яка захищає свій суверенітет.

У міноборони Канади визнали, що у них залишаються ракети і вони розглядають їх надання у ймовірному майбутньому пакеті допомоги. Водночас у відомстві зазначили, що чимало ракет не мають боєголовок.

Деніел Мінден – речник міністра оборони Канади Білла Блера – підтвердив, що уряд розглядає можливість надання ракет Україні.

Однак, за його словами, перш ніж передати озброєння Канада спілкується з Україною, аби переконатись, що надані пожертви необхідні на полі бою. Також перед постачанням озброєння проходить перевірку на ефективність.

“Ми дотримуємося цього ж процесу щодо ракет CRV7 CAF, придбаних десятиліття тому. Зокрема, ми проводимо випробування, щоб переконатися, що це обладнання є ефективним і безпечним для транспортування в Україну перед будь-якою потенційною пожертвою”, – сказав Мінден.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.