За оцінками ВООЗ до 2050 року кількість онкологічних захворювань зросте на 77%

Джерело: CNN

За новими оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2050 році кількість діагностованих ракових захворювань у світі досягне 35 мільйонів, що на 77% більше порівняно з 20 мільйонами випадків, діагностованих у 2022 році.

Такі висновки у ВООЗ зробили після досліджень, які охоплюють 185 країн та 36 форм ракових захворювань.

Як показали дані, найпоширеніший вид онкології у світі у 2022 році – рак легенів. Його виявили у 2,5 млн осіб. Далі йдуть рак молочної залози, колоректальний рак, рак простати та рак шлунку.

Рак легенів також став причиною найбільшої кількості смертей від раку: 1,8 мільйона, або майже 19% від загальної кількості.

Окрім цього у ВООЗ виявили, що у країнах з високим індексом людського розвитку (показник досягнень у сфері охорони здоров’я, освіти та рівня життя) рак грудей виявлено у 1 з 12 жінок, а 1 з 71 жінки помер внаслідок цього захворювання.

Водночас у країнах з низьким індексом людського розвитку рак грудей буде діагностовано у 1 з 27 жінок, але 1 з 48 – помре. Причина такої різниці – пізня діагностика та відсутність доступу до лікування.

Нерівність також спостерігалася в таких послугах, як опромінення та трансплантація стовбурових клітин.

“Нове глобальне дослідження ВООЗ проливає світло на основні нерівності та брак фінансового захисту від раку в усьому світі, коли населення, насамперед у країнах з низьким рівнем доходу, не має доступу до основ лікування раку”, — зауважив Бенте Міккельсен, директор департаменту ВООЗ.

За даними дослідників, причиною зростання кількості випадків раку у майбутньому будуть ожиріння, паління, вживання алкоголю та забруднення повітря.

  • Медики-онкологи з України відправляться на стажування до провідних американських центрів із клінічних інновацій та лікування онкологічних захворювань. Лікарні знаходяться в Нешвілі (штат Теннессі) та у Філадельфії (штат Пенсільванія).

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.