Глава Єврокомісії розповіла, коли України отримає перший транш у межах 50 млрд євро

Джерело: голова Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн у соцмережі X

Перший транш коштів у розмірі 50 мільярдів євро з програми Ukraine Facility планується до України вже в березні.

Глава Єврокомісії повідомила, що політична угода щодо цієї програми, укладена 5 лютого ввечері, є значним кроком вперед.

Європа дотримується своїх обіцянок, підкреслила вона, зазначивши, що ЄС буде продовжувати надавати цю необхідну та передбачувану фінансову підтримку “нашому відважному партнеру та майбутньому члену”.

“Плануємо розпочати виплати у березні”, – додала вона.

Голова Європейської ради Шарль Мішель у четвер, 1 лютого, повідомив, що усі 27 членів ЄС погодили пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро. Двоє дипломатів ЄС також заявили, що угода про допомогу Україні на 50 мільярдів євро передбачає щорічне обговорення пакета, а також можливість його перегляду через два роки, “якщо буде потрібно”.

  • Європейський комісар з питань бюджету Йоханнес Хан заявив, що жодна з країн ЄС не оскаржує надання Україні 50 млрд євро (54,6 млрд доларів) кредитів і грантів протягом наступних чотирьох років.
  • У Міністерстві закордонних справ України повідомили, що вітають досягнення на саміті ЄС “принципового рішення” про створення Українського фонду (Ukraine Facility) розміром 50 млрд євро на 2024 – 2027 роки. 

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.