Серед населення Німеччини знижується готовність допомагати Україні – опитування

Джерело: Tagesspiegel

Дедалі менше німців готові допомогти Україні – навіть попри те, що визнали загрозу нападу з боку РФ, свідчать результати опитування “Мюнхенський індекс безпеки 2024” проведеного до Мюнхенської конференції з безпеки.

Після початкових вагань Німеччина стала найважливішим партнером України після США. Наприкінці 2023 року федеральний уряд вирішив подвоїти військову допомогу Україні до восьми мільярдів євро на 2024 рік. Раніше у бюджеті країни було передбачено лише чотири мільярди євро підтримки.

Водночас дані опитування свідчать про те, що більшість німців чітко усвідомлюють загрозу з боку РФ, водночас готовність надавати підтримку Києву знижується. Так, 56% опитаних вбачають ризик агресії РФ проти інших країн у разі перемоги над Україною. 48% респондентів поділяють думку про те, що Європа буде у безпеці лише в тому випадку, коли Росія програє війну проти України.

Водночас нині лише кожен четвертий німець (25%) згоден збільшити прийом українських біженців. У травні 2022 року таку готовність висловлювали ще 46% респондентів. Тоді як 32% німців виступають категорично проти збільшення прийому українських біженців.

Аналогічно ставлення німців і до розширення військової допомоги Києву: більшість опитаних виступає проти збільшення постачання важкого озброєння Україні. Результати дослідження також показали, що все менше німців хочуть посилення санкцій проти Росії, знижується і готовність респондентів до розширення гуманітарної допомоги.

Зауважимо, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його переговори з президентом США Джо Байденом у Вашингтоні 9 лютого будуть зосереджені на тому, як посилити підтримку України, щоб допомогти їй боротися з повномасштабним вторгненням РФ.

8 січня канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що більшість країн Європейського Союзу не постачає Україні достатньо озброєння, щоб допомогти боротися з російським вторгненням, закликавши союзників посилити свої зусилля.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.