Україна вийшла з угоди СНД про принципи та порядок військових перевезень

Джерело: Міноборони

Кабінет міністрів України ухвалив постанову про вихід України з угоди Співдружності Незалежних Держав про принципи та порядок виконання військових перевезень.

Ця угода діяла з 15 травня 1992 року, але з огляду на розпочату Росією загарбницьку війну проти України та її народу участь України у ній втратила доцільність.

З огляду на це, Міністерство оборони на виконання доручення віцепремʼєр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції провело інвентаризацію договірно-правової бази міжнародних договорів України, які укладені в межах Співдружності Незалежних Держав, на предмет зупинення їх дії або виходу з них.

Вихід з угоди про принципи та порядок військових перевезень зумовлений:

  • вчиненням Російською Федерацією військової агресії проти України, її суверенітету та територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах;
  • причетністю Республіки Білорусь до незаконного застосування сили проти України, зокрема починаючи з 24.02.2022 здійснення Росією військової агресії, використовуючи територію, повітряний простір та транспортну інфраструктуру Білорусі;
  • порушенням Росією та Білоруссю положень угоди, зокрема щодо підтвердження дружніх відносин, ґрунтуючись на загальновизнаних принципах і нормах міжнародного права.

У Міноборони наголосили, що вихід з цієї угоди не матиме негативного впливу на національні інтереси України з іншими державами-учасницями Співдружності Незалежних Держав.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.