Україна та НАТО створюють першу в історії спільну інституцію – JATEC

Джерело: Міноборони

Країни Північноатлантичного альянсу та Україна створюють Спільний центр з аналізу, підготовки та освіти.

“Досвід України на полі бою, цінні уроки, отримані нашими військами з 2014 року і зокрема з початку повномасштабного вторгнення – здатні зробити нас стійкішими до майбутніх загроз. Для нас JATEC – це можливість посилити розробку нових технологічних підходів у підготовці до майбутніх загроз”, – заявив міністр оборони Рустем Умєров на засіданні Ради Україна – НАТО.

Рішення про запуск JATEC (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre) ухвалили за результатами засідання Ради Україна – НАТО на рівні міністрів оборони.

Завданнями Центру стануть: 

  • спільний аналіз та узагальнення досвіду у сфері оборони та безпеки;
  • удосконалення системи підготовки та військової освіти;
  • сприяння підвищенню взаємосумісності;
  • розвиток спроможностей Сил оборони України.

Заступник міністра оборони України з інституційного розвитку Станіслав Гайдер наголосив, що це перша спільна інституція Альянсу та України. За його словами, фінальна мета – досягнення повної взаємосумісності Збройних сил України та сил країн НАТО.

“Я хотів би висловити свою глибоку вдячність усім, хто брав участь у підготовці, особливо Міжнародному секретаріату НАТО, Польщі та Німеччині”, – сказав міністр оборони Рустем Умєров на засіданні Ради Україна – НАТО.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.