Третій зайвий: вперше рейтинг довіри до Зеленського впав нижче другого місця

Владіслава Чорна
Шеф-редакторка Букв

Сьогодні, 15 лютого, КМІС опублікували соціологію, яка є свого роду революційною у висвітленні політичних уподобань українців: вперше з початку повномасштабної війни Володимир Зеленський відійшов навіть не на другий план, а на третій. 

Сьогодні Володимиру Зеленському довіряють менше, ніж Валерію Залужному та Кирилові Буданову. Причому, відсоток розриву у довірі між президентом і нещодавно знятим ним ексголовкомом варіюється від 23% на Сході до 39% на Заході України.

П’ятірка лідерів української довіри, джерело: КМІС

Якщо раніше у когось ще були сумніви щодо того, чому настільки наполегливо Зеленський знімав Залужного, тепер питання відпаде навіть у найбільших скептиків теорії про електоральні ревнощі. 

Безпрецедентна довіра до ексголовкома, дійсно, б’є будь-які рекорди. Разом з тим, набирає популярності й очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов, який з грудня 2023 року до лютого 2024 здобув 6% підтримки, і має тепер 66%. Позиції Зеленського, разом з тим, за два місяці послабилися на 13%. 

Одначе, навіть такий кардинальний обвал популярності президента не є остаточним результатом і відголоском останніх подій. Хоч опитування КМІС проводилися з 5 по 10 лютого, вони захопили лише два дні після відставки Валерія Залужного – кадрового рішення Зеленського, яку левова частка українського населення сприйняла вкрай критично. Щонайменше тиждень має минути для того, щоб події сформувалися та закріпитися у настроях населення та їхніх відображеннях у соціології. 

Запит на лідерів ставить нові виклики перед командою Банкової: перед президентом активно стає популярнішим Кирило Буданов, а в потилицю вже дихає Сергій Притула, в якого з президентом є відчутний розрив лише на Сході нашої держави (у цьому регіоні позиції Зеленського лишаються поки що найстійкішими). 

Реальна ситуація з рейтингами після непопулярних кадрових рішень і законів, толерування корупції та неуспіхів на фронті стане зрозумілою лише під час наступних результатів соціологічних опитувань. Наскільки Володимир Зеленський не вподобає їх і на які кроки піде задля збереження власної популярності – неясно. Невідомо навіть чи будуть ці спроби успішними: з Залужним він добився результату, протилежного бажаному. 

До речі, Мар’яна Безугла, яка була випущена Офісом для атак на Валерія Залужного, втілила у життя англомовну приказку “play stupid games, win stupid prizes”. Рівень довіри до неї найнижчий серед усіх – лише 7%. Для розуміння, лідеру ОПЗЖ Юрію Бойку довіряють 10% громадян України, ексраднику глави ОП Олексію Арестовичу – 11%. І хоч Безугла намагалася привласнити ініціативу щодо звільнення Залужного, спроба була марною: вогонь з президента перевести не вдалося. Зрештою, людям або стало очевидно, що вона не є фігурою самостійною, або ж на фоні інформаційного шуму багато просто забули хто це така. 

Але соціальні тенденції невблаганні та демонструють результати усіх перипетіїв, які, ймовірно, в ОП зверхньо очікували, що українці “схавають”. Йдеться не лише про політичні уподобання: з початку повномасштабного вторгнення вперше частка тих, хто переконаний, що справи розвиваються в правильному напрямку, менша за частку переконаних, що Україна йде неправильним шляхом. І тут сукупність факторів, серед яких не лише корупційні скандали, зростання бідності, зменшення рівня демократії, політичні інтриги, але й тотальний провал в інформаційній політиці. “Рожеві окуляри” телемарафону розбиваються склом усередину, і реальна картина світу зневірює. 

Тому, дійсно цікаві результати чекають на нас далі. Для української демократії це будуть часи вкрай складні, оскільки попри спробу команди президента під прикриттям війни пограти в авторитаризм, у цю гру вони передбачувано програють. На що здатна Банкова задля збереження влади та ресурсів – поки що лишається лише здогадуватися: це той випадок, коли і вгадати страшно, і не вгадати ще страшніше. 

Якщо Валерій Залужний вирішить піти на вибори, Володимира Зеленського може чекати на них максимум – другі позиції. Проте, якщо й Кирило Буданов також вирішить конвертувати свою стрімку та успішну військову кар’єру в політичну, Володимир Зеленський не зможе повторити навіть результатів Петра Порошенка, який все ж зміг вийти в другий тур. 

Якби не повномасштабне вторгнення, навесні пройшли б президентські вибори, і ці рейтинги стали б не тенденцією, а вироком. Та зараз Володимира Зеленського рятує саме ця війна: вона не лише знищує життя українців, а й лишає нас без виборів і права вибору. 

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги. 

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт.