Фон дер Ляєн виключила співпрацю з «друзями Путіна» в новому парламенті ЄС

Джерело: The Guardian

21 лютого президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн виключила співпрацю з “друзями” російського лідера Володимира Путіна в наступному парламенті ЄС через два дні після оголошення про те, що вона балотується на другий термін.

Ті, хто захищає наші цінності від друзів Путіна, це ті, з ким я хочу працювати, — наголосила вона журналістам у Брюсселі разом із лідером її правоцентристської Європейської народної партії Манфредом Вебером.

Пані фон дер Ляєн запитали, чи буде вона, коли виграє новий термін, співпрацювати з парламентською більшістю, до якої увійшли праві європейські консерватори та реформісти.

Зазначивши, що червневі вибори блоку змінять склад політичних груп у Європарламенті, вона провела червону лінію щодо партій, які вважаються проросійськими.

Важливо, що я працюю з проєвропейськими, пронатовськими, проукраїнськими, явно прихильниками наших демократичних цінностей, групами, – відповіла президентка. – Співпраця з друзями Путіна – неможлива, – додала вона.

Зауважимо, 19 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн офіційно оголосила, що балотуватиметься на другий термін голови провідної установи ЄС у Брюсселі.

Виступаючи на зборах партії Християнсько-демократичного союзу (ХДС) у Берліні 19 лютого, фон дер Ляєн підтвердила висування своєї кандидатури на наступні п’ять років на посаді, що стало першим кроком у чотиримісячній передвиборчій боротьбі.

Раніше вона не коментувала цього питання.

Після затвердження її кандидатури, політикиня має отримати підтримку двох інших партій в ЄНП, до якої також входять правлячі партії в Греції, Ірландії, Литві та Швеції.

Голосування має відбутися у березні на зʼїзді ЄНП у Бухаресті.

Оголошуючи про висунення фон дер Ляєн кандидаткою від ХДС, Фрідріх Мерц, лідер партії, наголосив, що її висунули “одностайно”, і що він працюватиме над тим, щоб її вибір також був одностайним на голосуванні ЄНП.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.