Після розлучення жінки частіше вживають антидепресанти, ніж чоловіки, – дослідження

Джерело: The Guardian

Результати дослідження, проведеного професором Яоюе Ху з Медичного університету Чунціна, свідчать, що жінки частіше звертаються по допомогу до антидепресантів після розриву стосунків із партнером, ніж чоловіки.

У дослідженні, профінансованому Європейською дослідницькою радою та Академією Фінляндії, взяли участь 228,644 жителів Фінляндії у віці від 50 до 70 років у період з 1996 по 2018 рік, кожен з яких пережив розрив стосунків, розлучення або тяжку втрату в період з 2000 до 2014 року.

Зокрема 33% респондентів розірвали шлюб, 30% розійшлися зі своїм партнером і роз’їхалися, а 37% перенесли важку втрату через смерть партнера.

У період за чотири роки до розлучення 6% жінок починали приймати антидепресанти, порівняно з 3.2% чоловіків.

За шість місяців до розлучення вживання антидепресантів збільшилося на 5% у чоловіків та на 7% – у жінок.

Тоді як через рік після розлучення рівень використання антидепресантів стабілізувався, хоча в обох гендерів він залишався вищим, ніж до розлучення.

Результати вказують на те, що жінкам важче емоційно адаптуватися до розриву стосунків у пізнішому віці порівняно з чоловіками.

Дослідження також показало, що чоловіки частіше відновлювали партнерські відносини після тяжкої втрати чи розриву стосунків, ніж жінки.

Водночас зауважується, що кількість “сірих” розлучень – у віці 50 років і більше – зростає у країнах з високим рівнем доходу через старіння населення.

За словами Гевіна Скотта, партнера із сімейного права британської юридичної фірми Freeths, ці цифри “не дивують”. Він пояснив, що при більшості розлучень дружини, як і раніше, перебувають у слабшому фінансовому становищі, ніж їхні чоловіки, оскільки вони відмовилися від розвитку своєї кар’єри і стали основними опікунами дітей.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.