Ексголова ЄЦБ закликав країни ЄС до масштабних інвестицій в оборону на тлі війни в Україні

Джерело: Bloomberg

Колишній очільник Європейського центробанку Маріо Драґі звернувся до країн ЄС із закликом спрямувати кошти в оборону у зв’язку зі змінами геополітичної ситуації у світі.

За його словами, ЄС необхідно “в короткі терміни” знайти способи фінансування масштабних інвестицій, щоб наздогнати серйозні зміни у світовому порядку.

“Протягом останніх кількох років у світовому економічному порядку відбулося багато глибоких змін, які мають різноманітні наслідки, один з них очевидний – нам доведеться інвестувати величезну суму за порівняно короткий час у Європі”, – наголосив він.

Виступаючи перед міністрами фінансів країн ЄС, він вказав на необхідність нарощування оборонних витрат через війну в Україні.

Драґі додав, що ЄС слід залучити більше приватних заощаджень. Розглядається, зокрема, спільне запозичення для посилення військового потенціалу, як було під час пандемії, спричиненої COVID-19.

Як повідомляли Букви, цього року 18 із 31 країн-членів НАТО виконають цільові витрати Альянсу на оборону – 2% ВВП. Це те, чого вимагає кандидат у президенти США Дональд Трамп у своїх перевиборчих заявах.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що “європейські союзники витрачають більше” на досягнення цілі блоку – витрачати щонайменше 2% ВВП на оборону. Водночас, додав він, деяким країнам ще потрібно “пройти шлях”, аби досягти “реального прогресу”.

Така заява Столтенберга прозвучала після того, як президент США Джо Байден розкритикував Дональда Трампа, який нещодавно заявив, що дозволить РФ атакувати тих членів НАТО, які не сплачують внески в Альянс. За словами Байдена, такі заяви є “небезпечними” та “неамериканськими”.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.