Британські розвідники прокоментували збиття другого російського літака А-50

Джерело: міноборони Великої Британії

У британській розвідці відреагували на вже другий збитий російський літак А-50.

Ворожий літак було збито 23 лютого, коли він виконував політ на південь від Азовського моря над територією Краснодара (РФ). Імовірно, літак було збито ракетою “земля-повітря”. Також є припущення, що РФ сама збила свій літак, намагаючись захистити його.

Фахівці додали, що це – другий збитий А-50 за два місяці. Перший Україна збила 14 січня 2024 року.

У розвідці зауважили, що війська РФ почали використовувати літаки А-50 у районі Азовського моря лише у листопаді 2023 року. Після збиття першого літака окупати були змушені розглянути безпечніші зони експлуатації А-50.

Однак збиття другого літака свідчить, що РФ неспроможна захистити свої повітряні засоби, що ставить під сумнів під сумнів ефективність російських авіапланувальників.

Британські розвідники зауважили, що Росія взмозі покрити втрату другого А-50, адже має в арсеналі ще 7 таких літаків.

“Проте втрата двох досвідчених екіпажів спеціалізованих місій протягом двох місяців, найімовірніше, спричинить подальше напруження та бойову втому для решти сил, якщо вони захочуть підтримувати постійні операції”, – вважають фахівці.

Розвідники резюмували, що російській авіації, ймовірно, доведеться знову розглядати інші місця дислокації.

“Але Україна демонструє здатність до швидкої адаптації та продовжує становити загрозу”, – наголосили фахівці.

  • В Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України повідомили, що вартість збитого російського літака А-50 становить 350 мільйонів доларів, й у ворога таких залишились одиниці.
  • Головне управління розвідки Міноборони України опублікувало перехоплення розмови росіян, в якій вони підтвердили знищення літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50У 23 лютого.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.