Путін, ймовірно, готується до широкомасштабної війни проти НАТО — ISW

Джерело: ISW

Аналітики Інституту вивчення війни вважають, що відновлення Московського та Ленінградського військових округів в РФ свідчить про підготовку російського президента Володимира Путіна до можливої майбутньої широкомасштабної війни проти країн НАТО.

26 лютого Путін підписав укази, які офіційно відновлюють Московський та Ленінградський військові округи, закріплюючи основні зусилля з реструктуризації армії РФ.

Зазначається, що округи дозволять РФ одночасно оптимізувати командування та управління у війні проти України, а також протистояти НАТО у довгостроковій перспективі.

Раніше Західний військовий округ охоплював зони російського кордону з північно-східною частиною України, Білоруссю та країнами Балтії, що розтягувало стратегічний фокус ЗВО між наглядом за російським вторгненням в Україну після початку повномасштабної війни 2022 року та протидією країнам НАТО. Тож, повторний поділ ЗВО на МВО та ЛВО є прямим розв’язанням проблеми РФ. Зокрема ЛВО нині проходитиме уздовж північно-східного кордону НАТО, а МВО межуватиме з північно-східною частиною України та Польщею, що дозволить РФ одночасно виступати проти країн НАТО та оптимізувати командування для ведення війни проти України, пояснили в ISW.

Також аналітики зазначили, що включення до Південного округу РФ тимчасово окупованих та не окупованих земель п’яти українських регіонів вказує на максималістський план Кремля поглинути всі ці території.

Зауважимо, 26 лютого президент Франції Емманюель Макрон повідомив про спільне усвідомлення європейськими країнами необхідності бути готовими до можливого нападу Росії у найближчі роки.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…