Байден і Трамп стали переможцями праймеріз у Мічигані

Джерело: Bloomberg

Президент США Джо Байден і фаворит від Республіканської партії Дональд Трамп здобули перемогу на первинних виборах (праймеріз) у штаті Мічиган. Проте ці результати свідчать про невдоволення серед демократів і республіканців щодо ймовірних кандидатів.

Під час праймеріз дехто закликав демократів або не брати участь у виборах, або віддати “необов’язкове” голосування на знак протесту проти того, як Байден керував війною Ізраїлю та ХАМАС.

Мічиган є домом для великого арабо-американського населення, де багато хто критикував Байдена за те, що він не зупинив бойові дії після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

Водночас Трамп легко переміг свою головну суперницю Ніккі Хейлі.

Трамп отримав 68% проти 26,8% Хейлі, після підрахунку 69% голосів. У Байдена було 81,2%, при цьому 13% залишилися незареєстрованими при 60% підрахованих голосів.

Трамп перемагав на праймеріз і партійних зборах, а в суботу завдав принизливої поразки Хейлі в її рідному штаті Південна Кароліна, отримавши більше шансів стати кандидатом у президенти США від республіканців.

Проте голоси за Хейлі в Мічигані та інших штатах свідчать про те, що значна частина республіканського електорату негативно ставиться до третього висунення Трампа партією.

Хоча очікувалося, що Байден легко виграє праймеріз, ці голоси протесту показують, з якими проблемами стикається його кампанія переобрання з частиною демократичної бази на тлі заворушень на Близькому Сході. У 2020 році Байден з невеликим відривом переміг у Мічигані, і цього листопада цей штат знову вважається обов’язковим для перемоги.

У Байдена немає серйозних суперників серед демократів. Іншими претендентами на пост президента від демократів були Дін Філліпс із Міннесоти та письменниця Маріанна Вільямс, яка вибула з перегонів на початку лютого.

Байден у своїй передвиборчій кампанії подякував “кожному жителю Мічигану, який висловив свій голос”.

Трамп у своєму зверненні сказав: “Ми виграємо Мічиган, ми виграємо все”.

Опитування Bloomberg News/Morning Consult, опубліковане в січні, показало, що Байден відстає від Трампа в Мічигані 47% проти 42% у гіпотетичному матчі-реванші на загальних виборах.

  • Президент США Байден здобув перемогу на праймеріз Демократичної партії в Південній Кароліні, набравши понад 96% голосів.
  • Дональд Трамп став переможцем праймеріз від Республіканської партії у штаті Нью-Гемпшир. Від демократів перемогу у цьому штаті здобув чинний президент США Джо Байден.

Через декілька днів після того, як регулювальні органи на два місяці зупинили польоти ракети Starship компанії SpaceX на Марс, фірмі Ілона Маска загрожує великий штраф за ймовірні порушення безпеки двох запусків минулого року.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 20 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.