Законодавці США досягли угоди щодо тимчасового припинення роботи уряду

Джерело: BBC News

Вищі законодавці США досягли попередньої угоди щодо запобігання частковому припиненню роботи уряду напередодні кінцевого терміну для затвердження фінансування.

Фінансування чотирьох законопроєктів тепер буде продовжено до 8 березня, а решту бюджету буде продовжено до 22 березня.

“Ми згодні з тим, що Конгрес повинен працювати двопартійно, щоб фінансувати наш уряд”, — йдеться у спільній заяві високопоставлених законодавців США.

Очікується, що Палата проголосує за проміжний захід уже в четвер, 29 лютого.

Двопартійна угода була досягнута представниками Палати представників і Сенату в середу, 28 лютого, через день після того, як 27 лютого президент США Джо Байден провів зустріч з чотирма лідерами Конгресу з метою пришвидшити дії стосовно законопроєкту, який передбачає допомогу Україні та уникнення припинення роботи уряду.

Згідно із заявою спікера Палати представників Майка Джонсона, лідера більшості в Сенаті Чака Шумера, лідера республіканців у Сенаті Мітча Макконнелла та лідера демократів у Палаті представників Гакіма Джеффріса, це буде “проголосовано Палатою представників і Сенатом цього тижня”.

Зауважимо, 13 лютого, у Сенаті США підтримали пакет допомоги Україні на понад 60 млрд доларів. Водночас Майк Джонсон розкритикував його зазначивши, що може не поставити такий проєкт закону на голосування, оскільки з нього

Надалі законопроєкт має пройти Палату представників, тому це ще не фінальне рішення США. Спікер палати Майк Джонсон розкритикував документ, адже з нього вивели питання щодо безпеки кордонів США і попередив, що може не поставити його на голосування.

Палата представників США відправилась на канікули до 28 лютого, так і не розглянувши проєкт закон про виділення 95 млрд доларів на допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.