Українські хакери отримали доступ до документації російського виробника БпЛА «Орлан-10»

Джерело: InformNapalm

Українським хакерам з команди “Кіберспротив” вдалося зламати поштові листування, у яких містилася документація російського ТОВ “Спеціальний Технологічний Центр” з подробицями процесу закупівлі росіянами іноземного комплектування для виробництва зброї та техніки в обхід західних санкцій.

Зокрема, хакери зламали пошту відповідального за закупівлі для відділу досліджень і розробки “Спеціального Технологічного Центру” Андрія Павловича Флоринського, дані якого передали Центру “Миротворець”.

Фото: informnapalm.org

Отримані від нього дані про діяльність “СТЦ” активісти кіберспротиву передавали українським спецслужбам та іноземним партнерам для посилення санкційного режиму.

Фото: informnapalm.org

Згідно з даними, росіяни збільшили закупівлю обладнання через Китай і за китайську валюту. При цьому вказано, що всі сторони обходу санкцій діють “на результат”. Підрядникам відомо, що вони закуповують іноземну продукцію в обхід санкцій, як і тим, хто їм це продає.

Зокрема, на скан-копії комерційної пропозиції від лютого 2023 року сума зазначена у юанях та євро.

Фото: informnapalm.org

Також у документації є таблиця, що вказує, для якого проєкту потрібне це обладнання. Водночас зазначено наявність швейцарського комплектування.

Фото: informnapalm.org

Більшість російських фірм-“прокладок” не приховують того, що вони закуповують продукцію в Китаї. А в повідомленні від компанії ТОВ “Делазія” для “СТЦ” пропонують організацію закупівлі необхідної продукції “під ключ”.

Фото: informnapalm.org

Оскільки “СТЦ” виконує державне оборонне замовлення, воно обслуговується в російському банку ПАТ “Промсвязьбанк”, тісно повʼязаному з оборонно-промисловим сектором РФ. Специфіка фінансування оборонного замовлення передбачає, що підрядник також має відкривати рахунки в цьому самому банку. “СТЦ” розсилає всім підрядникам дві памʼятки про специфіку оформлення контрактів і здійснення валютних розрахунків за кордоном.

Перше – це реквізити й обов’язкові формулювання в контракті про державне оборонне замовлення.

Фото: informnapalm.org

А другий документ – це інструкція, як працювати з іноземними підрядниками.

Фото: informnapalm.org

У документах, отриманих при зломі пошти Флоринського, можна помітити, що “СТЦ” часто має велику потребу у відеокамерах шведської фірми Axis.

Фото: informnapalm.org

Примітно, що їх використовують не лише в безпілотниках. Зокрема у документах йдеться, що камери AXIS були потрібні для російської системи РБ-333А “Свирель”.

Фото: informnapalm.org

Згідно з даними, доступ до яких отримали хакери, з російським виробником військової продукції “СТЦ” співпрацює велика кількість фірм, які можна назвати “прокладками”. Зокрема таких нарахували десятки. Утім, серед виявленого списку під санкціями перебувало тільки одне ТОВ – “ЕЛПРОМ”. Інші – поки що ні.

Однак, за словами кіберактивістів, фірми-“прокладки” створюються доволі швидко, тож поки санкції не стануть жорсткішими, цей потік не припиниться. Ситуацію могли б змінити обмеження китайських банків на проведення операцій для підсанкційних російських компаній.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…