Макрон закликав союзників України не бути «боягузами»

Джерело: Reuters

Президент Франції Емманюель Макрон у вівторок, 5 березня, заявив, що союзникам України час активізуватися й “не бути боягузами”.

“Ми, безумовно, наближаємось до моменту в нашій Європі, коли буде доречно не бути боягузом”, – сказав Макрон французьким емігрантам, які проживають у Празі.

Говорячи про вторгнення Росії в Україну, Макрон заявив, що Франція та Чехія “добре усвідомлюють, що війна знову на нашій землі [в Європі], що деякі держави, які стали нестримними, щодня поширюють свою загрозу нападу на нас ще більше, і що нам доведеться жити відповідно до історії та мужності, якої вона вимагає”.

Очікується, що під час візиту в Празі Макрон також обговорить підтримку планів, оголошених минулого місяця Чеською Республікою за підтримки Канади, Данії та інших, щодо фінансування швидкої закупівлі сотень тисяч боєприпасів із третіх країн для відправлення в Україну.

Нагадаємо, що Макрон зазнав негативної реакції багатьох західних союзників після того, як він відкрито обговорив ідею відправки західних військ в Україну на конференції з питань України в Парижі 26 лютого.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.