За час російської окупації на ЗАЕС зафіксовано понад 150 грубих порушень – Шмигаль

Джерело: Денис Шмигаль/Telegram

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що за час окупації росіянами Запорізької АЕС зафіксовано понад 150 грубих порушень експлуатації станції.

“Два роки тому озброєні російські військові всупереч усім нормам міжнародного права окупували Запорізьку атомну станцію. Безпрецедентний випадок в історії, який поставив континент на межу катастрофи. З того часу зафіксовано понад 150 грубих порушень експлуатації станції, кожне з яких може стати фатальним”, – повідомив глава уряду.

Також прем’єр-міністр зазначив, що Україна має чітку та зрозумілу позицію щодо деокупації Запорізької атомної електростанції. Це активація найжорсткіших санкцій проти РФ, залучення усіх можливих інструментів МАГАТЕ та ООН, якнайшвидше повернення українського контролю над станцією.

Зокрема, Денис Шмигаль розповів про амбітні плани держави в енергетичній галузі.

“Маємо в планах завершення будівництва третього та четвертого блоків на Хмельницькій АЕС, зведення блоків 5 та 6 за технологією АР 1000, створення двох інтерконекторів до Європи для посилення енергетичної інтеграції з ЄС та будівництво нових об’єктів високоманеврової генерації потужністю 2 – 3 ГВт”, – розповів Денис Шмигаль.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.

Сьогодні, 5 жовтня, російські війська обстріляли три райони Донецької області, внаслідок чого двоє людей загинули та ще шістьох поранено.

У селищі Велентенському на Херсонщині внаслідок російської атаки поранень зазнали жінка та водій швидкої допомоги.