Минулий місяць був найспекотнішим у світі лютим за всю історію спостережень

Джерело: BBC News

Кліматична служба ЄС повідомила, що минулий місяць був найспекотнішим лютим у світі за всю історію спостережень, ставши дев’ятим рекордним місяцем поспіль.

Кожного місяця, починаючи з червня 2023 року, спостерігалися нові максимуми температури.

До того ж морська поверхня світу є найгарячішою за всю історію спостережень, тоді як морський лід в Антарктиді знову досяг екстремального мінімуму.

Температури все ще підвищуються через погодні явища Ель-Ніньйо в Тихому океані, але кліматичні зміни, спричинені діяльністю людини, безумовно, є основним чинником тепла.

“Головним винуватцем, безсумнівно, є парникові гази, що утримують тепло”, — зазначив генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації професор Селесте Сауло.

Концентрація вуглекислого газу досягла найвищого рівня за принаймні два мільйони років, згідно з кліматичним органом ООН, і знову зросла майже до рекордного рівня за останній рік.

Це вплинуло та те, що лютий 2024 року був приблизно на 1,77C теплішим, ніж у “доіндустріальні” часи, за даними Служби ЄС зі зміни клімату Copernicus.

Це побило попередній рекорд 2016 року приблизно на 0,12C.

Особливо сильна спека від цих температур вразила Західну Австралію, Південно-Східну Азію, Південну Африку та Південну Америку.

Командувач ВМС України Олексій Неїжпапа розповів про плани російських військ стосовно Одещини на початку повномасштабної війни. Ворог мав намір захопити регіон у кільце і зайти в Одесу з півночі, після чого планувалася висадка морського десанту.

Японія спільно з Камбоджею проводитимуть роботи з розмінування української території, заявила глава МЗС Японії Йоко Камікава під час візиту до Пномпеня.

6 липня командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук, у межах винятку, повідомив, що російські війська під час удару по аеродрому в Дніпропетровській області та атаки по Одещині, насправді знищили макети техніки.

Згідно з результатами опитування Bloomberg News/Morning Consult, чинний президент США Джо Байден відстає від свого конкурента Дональда Трампа лише на 2% у ключових штатах.

6 липня президент Володимир Зеленський анонсував розробку нової стратегії України на морі. Найближчим часом документ має затвердити РНБО.