Австралійські фермери викорчовують мільйони виноградних насаджень через надлишок вина

Джерело: Reuters

Фермери в Австралії знищують мільйони виноградних насаджень, намагаючись приборкати перевиробництво, яке обвалило ціни на виноград і загрожує доходам виноградарів та виноробів.

Падіння споживання вина в усьому світі особливо сильно вдарило по австралійських виробниках, оскільки попит скорочується найшвидше на більш дешеві червоні вина, які є найбільшим продуктом країни.

Окремо проблему також становить ринок Китаю, на який завжди розраховували винороби Австралія. Наразі на китайському ринку попит на вино також скорочується.

Австралія посідає п’яте місце у світі серед експортерів вина. У середині 2023 року країна мала понад два млрд літрів у сховищах, частина якого псується, тож власники намагаються позбутися його за будь-яку ціну.

Занепокоєння здоров’ям спонукає споживачів у всьому світі вживати менше алкоголю, а коли вони вживають вино, то обирають дорожчий продукт.

Зауважується, що Чилі, Франція та Сполучені Штати належать до інших великих виробників вина, які також борються з надлишком пропозиції, водночас навіть у найкращих районах, таких як Бордо, викорчовуються тисячі гектарів виноградників.

Нині багато виробників звертаються до вирощування цитрусових і горіхових дерев.

Довідка. Виноград не зростав у Австралії до 1788 року, коли перші паростки лози завезли з британської каторжної колонії на Мисі Доброї Надії (Південна Африка) першим губернатором Нового Південного Уельсу — адміралом Артуром Філіпом. План британських колоністів, був вирощувати виноград для виробництва кріплених вин на кшталт порту та мадери. Однак, перші спроби культивації винограду англійцями виявились марними. Знадобилося більше ніж 20 років аби виготовити перше австралійське вино для продажу у межах країни.

Пізніше декілька спроб завезти та культивувати класичні сорти винограду з Європи (Франції, Іспанії, Португалії) мали не дуже втішні результати. Тільки з початком вільної імміграції досвідчених фахівців з Європи у середині 1850-х років виноробство Австралії почало дійсно розвиватися. Зокрема, переселенці з Пруссії заснували дуже важливий сьогодні регіон виробництва вина — Долину Бароса.

Значних втрат зазнали виноградники Австралії в результаті світової епідемії філоксери наприкінці 19 сторіччя. Пізніше, у 1980-х роках, у відповідь на світове надвиробництво та значне падіння цін на виноград, уряд Австралії запровадив фінансові стимули аби фермери знищували виноградники. Таким чином були втрачені багато дуже старих посадок, які зараз давали б вино з високими ароматичними характеристиками.

Попри це, австралійська виноробна промисловість розвинулась швидкими темпами протягом минулих десятиріч. Експорт австралійського вина у США зріс майже у 50 разів з 1990 по 2004 рік, а у 2000 році Австралія стала найбільшим експортером вина у Велику Британію, випередивши Францію.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.