В Міноборони показали, як тестують «плавучі бронежилети» для ВМС ЗСУ (Фото)

Джерело: Міноборони

Міністерство оборони України продовжує тестувати два зразки плавучих модулів українського та іноземного виробника.

Їх розробляють спеціально для Військово-морських сил, понтонерів, Сил спеціальних операцій, деяких спецпідрозділів Десантно-штурмових військ.

Плавучий модуль кріпиться до бронежилета і витримує вагу не лише військового, а й додаткового спорядження у 27 кілограмів.

Як зазначив головний спеціаліст Центрального управління розвитку супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Олександр Шарко, якщо такий бронежилет потрапляє у воду, то повітряна подушка автоматично надувається і підіймає бійця на поверхню.

Наразі в Центральному управління проводять анкетування бійців, які тестували плавучі бронежилети.

“Нам дуже важливі відгуки бійців. Після подібних випробувань ми отримуємо важливу інформацію від груп тестування. Це дозволяє покращувати вироби, щоб українська армія отримувала амуніцію, яка створює перевагу над армією ворога”, – пояснив Олександр Шарко.

Раніше заступник міністра оборони Віталій Половенко розповів, що до Міноборони надійшов запит на розробку такого спеціального модуля для бронежилетів.

“Головна задача – вберегти життя військовослужбовців на воді. Адже ми розуміємо, яку вагу на собі носить боєць, особливо, коли йдеться про спецпризначенців”, – пояснив Віталій Половенко.

Новий плавучий модуль розробляє Центральне управління розвитку супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. До його створення залучили як іноземних, так і вітчизняних розробників. Планується, що такі модулі можна буде використовувати на всіх затверджених моделях бронежилетів ЗСУ.

“Наразі декілька зразків таких “плавучих бронежилетів” ми передали в частини для випробувань. Якщо цей етап буде успішним, ми розпочнемо лабораторні випробування”, – сказав Віталій Половенко.

За дев’ять місяців 2024 року оборонне відомство кодифікувало і дозволило для використання у Силах оборони понад 140 безпілотних авіаційних комплексів та 33 наземних роботизованих комплексів українського виробництва.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 10 жовтня. На даний час відбулося 114 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні є ситуація на Лиманському, Покровському та Курахівському напрямках.

10 жовтня Рада прийняла у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України (реєстр. №12023).

НЕК “Укренерго” нині вже накопичило трикратний, порівняно з нормативним, запас ремонтного обладнання, у межах підготовки до опалювального сезону, запевнив т.в.о. голови правління компанії Олексій Брехт.

10 жовтня посол України у Великій Британії Валерій Залужний повідомив, що взяв участь у роботі президента Володимира Зеленського у Лондоні. Зокрема українська сторона представила план перемоги главі британського уряду Кіру Стармеру.