Австралієць здавав свою кров понад 60 років та врятував життя понад 2,4 млн немовлят

Джерело: UNILAD

87-річний австралієць Джеймс Крістофер Гаррісон врятував життя понад 2,4 мільйона немовлят, здаючи свою кров.

Фото: Australian Red Cross

У віці 14 років Гаррісон переніс серйозну операцію, йому знадобилося переливання крові, що врешті-решт врятувало йому життя.

У 1954 році, коли чоловіку виповнилося 18 років, він записався на донорство крові і лікарі виявили, що його кров містить спеціальні антитіла.

Лікарі зазначили, що антитіла Гаррісона особливо сильні у боротьбі з хворобами, і їх можна використовувати для створення “рятівних ліків” для ін’єкцій анти-D.

“Анти-D імуноглобулін нейтралізує будь-які RhD-позитивні антигени, які могли потрапити в кров матері під час вагітності”, — йдеться на сайті Національної служби охорони здоров’я (NHS).

Якщо RhD-позитивні антигени потрапляють у кров матері, може розвинутися резус-хвороба, тоді “антитіла в крові вагітної жінки руйнують клітини крові її дитини”, додає NIDirect.

Співробітниця Служби крові Австралійського Червоного Хреста Джемма Фолкенмайр розповіла: 

“В Австралії приблизно до 1967 року щороку помирали буквально тисячі немовлят, лікарі не знали чому, і це було жахливо. Жінки мали численні викидні й діти народжувалися з ушкодженнями мозку”.

Після того, як лікарі виявили в крові Гаррісона сильні антитіла, він почав здавати плазму крові, а не просто кров, й став одним із засновників програми Rh Нового Південного Уельсу.

Фото: Australian Red Cross

Донорство плазми можна проводити частіше, ніж донорство крові, тому Гаррісон був донором кожні два тижні.

“Кожен мішок крові дорогоцінний, але кров Джеймса особливо незвичайна. Понад 17% жінок в Австралії перебувають у групі ризику, тому Джеймс допоміг врятувати багато життів”, – зазначила Фолкенмайр.

Відомий як “Людина із золотою рукою”, Гаррісон був нагороджений медаллю Ордена Австралії — відзнакою, якою відзначають людей за видатні досягнення та службу.

У 2018 році він припинив донорство, оскільки досяг 81-річного віку.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. 

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.