У Раді зажадали перевірити комерційну діяльність telegram-каналів

Джерело: глава Комітету ВРУ з питань свободи слова Ярослав Юрчишин у коментарі “Детектор медіа”

Комітет з питань свободи слова Верховної ради України направив запит до Державної фіскальної служби щодо перевірки економічної діяльності telegram-каналів та самої платформи, зазначив голова Комітету Ярослав Юрчишин.

Юрчишин повідомив, що запит вже надіслали, однак, додав, що відповіді поки немає.

Раніше він зазначав, що діяльність анонімних українських telegram-каналів має стати “предметом уваги української фіскальної служби”. Так, у Раді захотіли з’ясувати, яким коштом існують “редакції” цих каналів, чи платять вони податки з коштів за рекламу.

Запит мали подати загалом щодо telegram, і зокрема — стосовно тих пабліків, які “демонструють економічну активність”.

Також голова Комітету зауважив, що як тільки хтось заявляє про необхідність регуляції telegram – одразу розганяють інформацію про блокування. За його ж словами, завжди краще регулювати, а не закривати, оскільки “це більш демократичний підхід”.

З іншого боку, Україна у війні і в нас немає розкоші довго розв’язувати питання. Тоді краще розрубати вузол, ніж його розплутувати, — переконаний Юрчишин.

Він пояснив, що Україна для telegram — один із найбільших ринків, додавши, якщо Павло Дуров і адміністрація telegram зацікавлені в тому, щоб ефективно працювати в нашій країні, — нехай створять представництво в Україні.

Нещодавно представник ГУР Міноборони Андрій Юсов визнав, що telegram містить низку загроз для безпеки України, і зауважив щодо необхідності варіантів “розв’язання цієї проблеми”.

За результатами опитування, 44% українців дізнаються інформацію про актуальні новини із телеграм-каналів.

За даними КМІС, щодо джерел інформації можна констатувати перехід від ситуації домінування телебачення і декількох каналів до переважання інтернет-джерел і значної фрагментації медіаландшафту. Відтак, 44% громадян України зараз отримують інформацію з телеграм-каналів, 43% – з телебачення (старші респонденти), 36% – із YouTube-каналів, 34% – з новинних інтернет-видань. Інші джерела називали менше респондентів: зокрема Facebook назвали 22%.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.