Майже 40% українців, яких повернули з Росії, вважалися безвісти зниклими — омбудсман

Джерело: український омбудсман Дмитро Лубінець у Telegram

Приблизно 40% українських громадян, яких вже повернули додому, вважалися зниклими безвісти. Своєю чергою РФ порушує міжнародне право, не надаючи доступ представникам МКЧХ до українських військовополонених.

“Саме тому процедура підтвердження їхнього статусу не відбувається в тому обсязі, в якому б хотілось. Водночас статус військовополоненого та особи, зниклої безвісти, на процес репатріації не впливає. Майже 40% тих, кого вже повернули додому, вважалися безвісти зниклими”, – заявив Лубінець.

Омбудсман повідомив, що для прискорення обмінів Україна намагається залучити нових посередників. За його словами, на сьогодні до української сторони публічно приєдналися Об’єднані Арабські Емірати.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…