Чехія офіційно визнала Росію найбільшою загрозою безпеці ЄС та НАТО

Джерело: резолюція чеського парламенту

20 березня парламент Чехії визнав Росію найбільшою загрозою безпеці країн-членів ЄС та НАТО. В ухваленій резолюції наголосили, що “терористичний режим у Росії” намагається поширити сферу свого впливу зокрема на Україну та решту європейських країн.

Депутати прийняли резолюцію після 19-годинних дебатів про безпекові ризики для Чехії.

Підтримали відповідний документ 84 депутати від ліберально-консервативної коаліції прем’єр-міністра Петра Фіали, 42 утрималися. Проти 17 голосів – переважно з партії Томіо Окамури “Свобода та пряма демократія”.

Окремо у документі акцентували на важливості продовження військової допомоги Києву, оскільки дії Москви супроводжуються скоєнням воєнних злочинів.

В інтересах Чеської Республіки, щоб Україна була незалежною, демократичною, вільною та міцно інтегрованою в міжнародні структури, – мовиться у документі.

У резолюції застерегли, що натомість припинення постачання військової техніки призведе до завоювання та розорення України російським терористичним режимом.

Нижня палата парламенту Чехії ще у листопаді 2022 року ухвалила резолюцію, в якій російський режим оголосили терористичним.

Раніше в Європейському Союзі заявили, що війна, розв’язана Росією проти України, – це “екзистенційна загроза безпеці ЄС”.

У лютому глава служби безпеки Швеції Шарлотта фон Ессен наголосила, що Росія становить основну міжнародну загрозу для безпеки країни, існує також підвищений ризик екстремістського насильства з боку ісламістів і ультраправих.

Вона зауважила, що Росія, а також Китай та Іран є головними загрозами для Швеції, і вони можуть спільно працювати над зміною поточної системи безпеки.

24 грудня 2023 року міністр оборони Фінляндії Антті Хякканен під час різдвяного привітання до миротворчих сил наголосив на широкомасштабному нападі РФ, зазначивши, що нині саме на фронті в Україні триває війна за майбутнє європейських країн.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.