Україна і Словаччина працюють над реалізацією трьох проєктів в енергетиці та логістиці

Джерело: Мінекономіки

Україна та Словаччина прискорюють реалізацію трьох масштабних проєктів в енергетиці та логістиці.

Відтак, Україна та Словаччина поглиблюють співпрацю щодо пасажирських та вантажних залізничних перевезень, модернізації транскордонних пунктів пропусків для пішохідного та автомобільного сполучення, а також посилюють енергетичну безпеку обох країн.

Такі питання міжурядової співпраці обговорили міністерка економіки України Юлія Свириденко та віцепрем’єр із відновлення, стійкості та використання єврофондів Словаччини Петер Кмец на зустрічі в Ужгороді.

Під час зустрічі сторони обговорили конкретні проєкти, які потенційно можуть бути реалізовані завдяки інвестиційному механізму в межах програми Ukraine Facility. Зокрема, мова йшла про завершення реконструкції міждержавного електричного інтерконектора “Мукачево — Вельке Капушани”, завдяки чому буде об’єднано національні електромережі.

За словами очільниці Мінекономіки, це дозволить зробити енергетичну систему України більш стійкою.

Також під час зустрічі сторони говорили про запуск пасажирського залізничного сполучення “Київ-Кошице”.

“Наразі зі сторони України залізнична інфраструктура вже готова, тому працюємо над тим, аби прискорити підготовку залізничної інфраструктури зі словацької сторони”, – повідомила Юлія Свириденко.

Ще однією темою для обговорення стала модернізація автомобільного та пішохідного пункту пропуску. Завершення реконструкції його пасажирської зони дозволить розділити рух пасажирського транспорту, автобусів та вантажівок, що має суттєво збільшити вантажопотік.

“Втілення всіх цих проєктів зробить нашу економіку більш самостійною та стійкою, а також допоможе розширити експортні спроможності та покращити логістику для українських громадян та  бізнесу”, – підсумувала результати зустрічі Юлія Свириденко.

За її словами, ці проєкти є наріжними для розвитку України та Словаччини. Їх реалізація можлива лише за тісної взаємодії урядів.

Також вона закликала українські бізнеси готувати свої проєкти для отримання їхнього фінансування в межах програми Ukraine Facility.

Міністерка економіки пояснила, що доступ до фінансування в межах програми Ukraine Facility матимуть компанії будь-якої форми власності – приватні, публічні або державні. Головне, щоб вони були готові інвестувати у пріоритетні сектори економіки.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.