Глава оборони Польщі анонсував початок роботи бронетанкової коаліції на підтримку України

Джерело: PolskieRadio

26 березня міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив про початок роботи коаліція бронетанкових засобів для України. Про участь у коаліції вже заявили Німеччина, Швеція, Велика Британія та Італія.

На меті ініціативи — мобілізувати союзників України для постачання військової техніки та підтримки у навчанні.

Коаліція активізується, починаються перші дії. Думаю, про результати ми не можемо говорити відразу, адже це ухвала окремих держав, які вимагають певних законодавчих та правових рішень, — зазначив Камиш.

Глава оборонного відомства Польщі запевнив, що оптимістично дивиться на діяльність цієї бронетанкової коаліції.

Створення коаліції бронетанкових засобів на підтримку України є спільною ініціативою Польщі та Німеччини, нині союзники намагаються залучити нових партнерів. Наразі Канада та США також прихильно ставляться до ініціативи.

Раніше у Міноборони повідомили, що у межах Коаліції бронетехніки створено чотири синдикати, до кожного з яких входитиме представник України. На кожен синдикат покладено певні завдання:

  • постачання озброєння та боєприпасів для західної бронетехніки;
  • їх технічне обслуговування та ремонт;
  • підготовка екіпажів та технічного персоналу;
  • відпрацювання ефективної тактики застосування бронетехніки на полі бою.

У межах новоствореної Коаліції розроблять відповідну дорожню карту, яка відповідатиме стратегії розвитку Збройних сил України.

Передбачається, що у довгостроковій перспективі країни-учасниці танкової Коаліції та Коаліції бронетехніки допоможуть у створенні майбутнього броньованого парку техніки ЗСУ та налагодять з Україною інноваційно промислове партнерство.

  • Глава Міноборони США Ллойд Остін повідомив, що всього за кілька місяців, завдяки зразковому керівництву та участі колег-членів Контактної групи, вдалося створити вісім “коаліцій можливостей”.
  • У межах коаліції “Рамштайн” підписали угоду про коаліцію з розмінування України на чолі з Литвою, до якої приєдналися 20 країн. У Брюсселі підписали Протокол про наміри щодо створення коаліції.
  • 18 січня Франція, Німеччина та ще понад 20 країн створили у Парижі артилерійську коаліцію для надання військової допомоги Україні у відбитті повномасштабного вторгнення РФ.
  • Надвечір 19 березня на базі Повітряних сил США “Рамштайн” у німецькому місті Рамштайн-Мізенбах завершилася 20-та зустріч Контактної групи з питань оборони України. Зокрема союзники акцентували на необхідності постачання Силам оборони боєприпасів, систем ППО, F-16 та дронів.

У Центрі національного спротиву повідомили, що ворог посилює заходи з поширення дезінформації серед місцевого населення на тимчасово окупованих територіях. 

Станом на 22:30 19 травня ситуація на фронті залишається напруженою, однак контрольованою. Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зрив виконання росіянами планів наступу.

Минулої ночі Сили оборони, ймовірно, атакували безпілотниками військове летовище в Краснодарському краї РФ, поінформували джерела.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Варшава відкрита для розміщення ядерної зброї, однак, зауважив, що рішень ще немає.

Глава Великої Британії Грант Шаппс закликав Німеччину надати Україні ракети Taurus та дозволити завдавати ударів по тимчасово окупованому Криму.