Апеляційний суд Японії визнав заборону одностатевих шлюбів неконституційною

Джерело: Kyodo News

Апеляційний суд Японії постановив, що заборона шлюбів для одностатевих пар в країні є неконституційною.

“У четвер Апеляційний суд Японії постановив, що відсутність юридичного визнання одностатевих шлюбів в країні є неконституційною, що, ймовірно, посилить тиск на уряд, щоб він зробив більше для захисту сексуальних меншин”, – йдеться у повідомленні.

У такий спосіб Апеляційний суд міста Саппоро підтримав попередній вердикт суду нижчої інстанції, виданий у 2021 році, згідно з яким невизнання одностатевих шлюбів порушує право на рівність, захищене конституцією Японії.

При цьому суд відхилив запит про виплату 6 мільйонів ієн (40 600 доларів США) в якості відшкодування збитків, які вимагала пара з Хоккайдо, у своєму позові проти держави за “емоційні страждання”. Позивачі заявили, що оскаржуватимуть це рішення.

Також суд в Японії вперше заявив, що статтю 24 можна розуміти як “гарантію шлюбу між особами однієї статі”.

“Під час прийняття Конституції це положення не передбачало одностатевих шлюбів, але його слід тлумачити на тлі того, що повага до людей більш чітко розглядається”,– сказав головуючий суддя Кійофумі Сайто під час винесення рішення.

У рішенні також вказано, що “не буде ніяких недоліків або шкоди”, навіть якщо одностатеві шлюби будуть легалізовані, зокрема, і з точки зору соціального впливу такого рішення.

Японія залишається єдиною промислово розвиненою країною з “Групи семи”, яка ще не легалізувала одностатеві шлюби чи цивільні союзи, попри тиск з боку ЛГБТ-спільноти та її прихильників, який постійно зростає.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.