Комітет ВР відхилив правку про бронювання від мобілізації осіб з зарплатнею понад 35000 грн

Джерело: нардеп від “Слуги народу” та член комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ігор Копитін у коментарі LIGA.net

Профільний комітет Верховної Ради України не підтримав правку до законопроєкту про мобілізацію щодо того, що від мобілізації пропонувалось бронювати чоловіків із зарплатнею понад 35 000 гривень.

Обговорення відповідної правки відбулось 25 березня і, за словами Копитіна, її відхилено без обговорення.

“Метою законопроєкту є встановлення соціально справедливої мобілізації. Фактичною суттю таких правок став би принцип “війна для бідних”. А це неприпустимо”, – наголосив нардеп.

Однак, зауважив Копитін, у комітеті відбувається попередній розгляд правок, тому під час розгляду у сесійній залі ВР автори правок можуть ініціювати їх врахування.

  • Новий законопроєкт про мобілізацію, який мають винести на голосування в парламенті 31 березня, має на меті оновити законодавчу базу країни напередодні ймовірної хвилі призову цього року, під час якої можуть мобілізувати до 500 000 осіб. За оцінками, зараз на полі бою розгорнуто близько 330 000 військових.
  • Сенатор-республіканець Ліндсі Грем, під час візиту до Києва 18 березня, закликав українських законодавців швидше ухвалити законопроєкт про мобілізацію.

Український прикордонник Вʼячеслав розповів про півтора року катувань, розстрілів та нелюдських умов утримання у російському полоні.

2 липня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у Києві зустрівся з президентом Володимиром Зеленським у Києві. У цей час міністр закордонних справ Петер Сіярто провів телефонну розмову з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим. 

Російський “Газпром”, втративши дві третини експорту та отримавши рекордний збиток у своїй історії, продовжує зазнавати проблем на одному з останніх великих ринків продажу газу.

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька поінформувала, що нині в Україні вже понад три тисячі ув’язнених умовно-достроково звільнені в обмін на мобілізацію до лаз Збройних сил. За оцінками Міністерства юстиції, близько 27 000 ув’язнених потенційно можуть мати право на участь у новій програмі.

Український музикант-мультиінструменталіст, більш відомий сопілкар гурту Kazkа, Дмитро Мазуряк поповнив лави Збройних сил України.