Spilne Art представила перший аналіз українського артринку за 2021–2023 роки

Джерело: Букви

В Україні вперше представили аналіз стану артринку. Охоплюючи період з 2021 до 2023 року, дослідження артплатформи Spilne Art висвітлює ключові події, тенденції ринку, зміни в попиті й пропозиції, а також важливі досягнення українських художників на національному та міжнародному рівнях.

Побутує думка, що артринок в Україні так і не сформувався. Відсутність регулювання на законодавчому рівні, зрозумілих правил гри, фінансування та підтримки з боку держави й меценатів — низка проблем, із якими роками стикаються митці та працівники сфери.

Коли ми взялись за це дослідження, від респондентів — галеристів, дилерів, навіть художників — майже щоразу чули питання: “Так немає ринку, що ви аналізуєте?”. Але наша команда все ж наважилась піти далі та назвати те, що є в Україні — артринком, хоча б для того, щоб воно мало таке ім’я. Адже, ми впевнені, що поки ти не даси чомусь назву, його й не існує, — говорить Наталія Ткаченко, засновниця та СЕО Spilne Art.

Однак, війна змусила світ звернути увагу на унікальність не лише наших людей, а й культурної спадщини. За даними Google, цікавість до українського мистецтва після 24 лютого зросла у шість разів.

Такі зміни надихнули платформу Spilne Art провести перше дослідження власного артринку, щоб побачити реальні тренди та зрозуміти, що відбувається у цій площині як в Україні, так і за кордоном.

Для цього з червня 2023 по лютий 2024 року команда проінтерв’ювала власників галерей та дилерів, художників, які продають роботи без посередників, і колекціонерів. Опитування поклало початок проєкту щорічного системного аналізу артринку України.

Одна з наших основних цілей – наблизитись до міжнародного артринку, почавши збирати дані, які, сподіваємось, скоро також увійдуть у глобальну статистику та цифри світових ринків мистецтва, — коментує Наталія.

Команда проаналізувала український артринок періоду 2021-2023 років і зібрала в одному місці ключові події, тенденції ринку, зміни в попиті й пропозиції, а також важливі досягнення українських художників на національному та міжнародному рівнях. Наголошують: чого лише вартує продаж роботи Марії Приймаченко за рекордні $0,5 млн.

21 березня Spilne Art презентувала результат своєї роботи у в інноваційному та креативному просторі MacPaw Space, де зібрала разом ключових стейкхолдерів українського артсектору, міжнародних експертів, представників уряду й артспільноту.

Крім самої презентації, на гостей чекали дві панельні дискусії на теми “Ukraine in a global art market context: risks and perspectives” та “Закон і мистецтво: шлях до легітимації, сталості й успішності артринку“.

Головним їхнім фокусом були виклики та перспективи, що стоять перед українським артринком, з акцентом на його інтеграцію у глобальний контекст та просування українського мистецтва на світовій арені. Іноземні експерти ж розказали про міжнародний досвід країн, які пройшли схожий на український шлях.

Якщо говорити мовою цифр, фактичні дані показали, що вартість нашого мистецтва зросла за минулі два роки в півтора раза, а обсяги продажів у 2023-му, наприклад, збільшилися на 32%, порівняно з 2022-м. Таку позитивну динаміку зокрема забезпечує те, що агенти ринку — галереї, дилери, художники почали активно експортувати мистецтво. Це сигнал державі звернути увагу на те, що цей експорт може бути значно потужнішим. Для цього лише потрібно створити сприятливі умові з боку законодавства і підтримувати сферу на інформаційному рівні, — ділиться інсайтами команда Spilne Art.

Серед запрошених спікерів були представники міжнародних культурних інституцій Sotheby’s Institute і TEFAF та українські експерти, які поділились своїми поглядами на розвиток артринку та законодавче регулювання у сфері мистецтва й культурній політиці.

Мистецька екосистема та ринок можуть продовжувати процвітати лише за умови глобальної участі. Митці відображають потреби нашого суспільства, і в ці складні часи в усьому світі їхні роздуми та меседжі ще ніколи не були такими актуальними. Активна участь галеристів та представників митців є вирішальною на цьому шляху від локальної та національної присутності до міжнародної, — коментує Вілл Корнер, керівник відділу ярмарків TEFAF. Він безпосередньо співпрацює з понад 300 міжнародними галереями та дилерами, а також музеями, колекціонерами та багатьма іншими зацікавленими сторонами в межах спільноти TEFAF.

Під час події відбувся зокрема  благодійний мистецький аукціон, де представили роботи провідних українських художників: Павла Макова, Жанни Кадирової, Kinder Album та Романа Міхайлова. Завдяки йому вдалось зібрати понад 700 тис. грн.

Частину коштів команда передасть Богдану “Стовпу” Бунчаку — художнику та військовому, який збирає на РЕБ (прилади радіоелектронної боротьби з ворожими FPV-дронами) для 25-ї окремої повітряно-десантної бригади, де служить рідний брат Богдана.

Іншу частину Spilne Art скерує у MacPaw Foundation. Зараз Фонд збирає кошти на портативні холодильники для зберігання крові та підігрівачі інфузійних розчинів. Вартість одного такого набору — 75 000 грн.

Ознайомитись із дослідженням можна за посиланням.

Довідка. Spilne Art —  артплатформа просування українського сучасного мистецтва, що створює культурний діалог між митцями й поціновувачами, тим самим промотуючи українські коди для всього світу.

MacPaw Space — це інноваційний простір у центрі Києва, створений компанією MacPaw для обміну ідеями та запуску нових ініціатив, який служить платформою для зустрічей професійних спільнот і розвитку фахівців, сприяючи створенню цінних проєктів та ініціюванню вагомих змін. Простір є доступним для всіх, з універсальним доступом, тактильною плиткою, інформацією шрифтом Брайля та двоступеневими рецепцією та барними стійками.

MacPaw Foundation — благодійний фонд MacPaw, створений у 2016 році для реалізації соціальних проєктів компанії. З лютого 2022 року, з початком повномасштабного російського вторгнення, MacPaw Foundation закуповує і передає захисне спорядження, засоби тактичної медицини, а також нелетальне технічне обладнання для українських захисників.

Алгоритм дій — платформа, яка об’єднує бізнес, технологічну й креативну спільноту Луцька, і дає змогу забезпечувати сталий та інноваційний розвиток регіону.

Станом на 20 травня Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах, знищуючи особовий склад російської армії та техніку противника.

20 травня міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен повідомила про постачання Силам оборони броньованих бойових машин піхоти YPR із бойовими станціями дистанційного керування.

20 травня міністерка оборони Маргарита Роблес в режимі відеоконференції взяла участь у 22-му засіданні Контактної групи з питань оборони України. Під час зустрічі глава Міноборони Іспанія повідомила про надання Україні нового пакету озброєння.

20 травня співголова фракції “Європейська Солідарність”, народна депутатка Ірина Геращенко заявила, що політична сила готова до блокування роботи Верховної Ради, якщо монобільшість і керівництво парламенту не поставлять в порядок денний створення Тимчасової слідчої комісії по фортифікаціях та дронах.

20 травня, постійний представник США в ООН Роберт Вуд заявив, що Сполучені Штати постачатимуть Україні необхідну для захисту зброю, допоки Росія не виведе війська.