Фільм «Звідки куди» про евакуацію українців здобув нагороду на Вільнюському кінофестивалі

Фото: Держкіно

Джерело: Держкіно

Документальний фільм про евакуацію українців “Звідки куди” здобув нагороду Best film на Вільнюському міжнародному кінофестивалі Kino Pavasaris.

У фільмі розповідається, як у перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну люди не можуть визначитись тут і зараз, врешті вирішують відмовитися від того, що мають, і втекти від війни.

Коли вони сідають у запилений автобус на іноземних номерах, то тримають у руках найцінніше, що залишилось. Автівка долає десятки тисяч кілометрів, виконуючи різні функції для переселенців: кімнати очікування, лікарні, притулку, зони довіри та свідчень, які є спільними для людей, що зустрілись випадково.

“Звідки куди” – це колективний портрет, складений із переживань тих, хто має єдину мету: знайти безпечне місце у вирі війни. Фільм створено у копродукції Польщі, Франції та України. Режисер: Мачек Хамела.

Фото: Держкіно

Вільнюський міжнародний кінофестиваль Kino Pavasaris – щорічний кінофестиваль, який з 1995 року відбувається у березні у Вільнюсі. Є найбільшим кінофестивалем Литви за кількістю фільмів та авдиторією. Цьогоріч фестиваль відбувався з 14 по 27 березня.

На Київщині в селі Колонщина збудують другу чергу “Чудо-містечка Хансена” – житла для внутрішньо переміщених осіб старшого віку. Проживання безплатне, сплата комунальних послуг також відсутня.

14 травня Держсекретар США Ентоні Блінкен, перебуваючи з візитом у столиці України, заявив, що Росія має заплатити за те, що вона зруйнувала, і США мають намір використати для цього заморожені російські активи.

У Генеральному штабі ЗСУ оновили оперативну інформацію станом на 23.00 14 травня щодо російського вторгнення. Зауважується, що з метою збереження життя наших військовослужбовців та уникнення втрат, оборонці здійснили маневр та перемістились на вигідніші позиції на Харківському та Покровському напрямках. Тоді як на Куп’янському напрямку українським захисникам вдалося відбити раніше втрачені позиції. Також на Краматорському напрямку ЗСУ мали успіх з покращення тактичного положення.

14 травня у низці областей України запровадили аварійні відключення електроенергії. Водночас енергоживлення об’єктів критичної інфраструктури не обмежуватиметься.

Станом на 14 травня Сили оборони Півдня надалі завдають вогневого ураження по місцях дислокації ворога, вогневих позиціях і тилах, знищуючи особовий склад російської армії та техніку противника.