Чому росіяни стали частіше атакувати Україну балістичними ракетами — речниця

Джерело: телемарафон

Росія все частіше використовує балістичні ракети, розташовані в тимчасово окупованому Криму, для ударів по Україні. Цю тактику обрано через складність збиття таких цілей українськими системами протиповітряної оборони (ППО).

Керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування Південь Наталія Гуменюк пояснила, що ворог ставить перед собою завдання проникнути у глибші регіони України, а не обмежуватись прифронтовими районами. Це ставить під загрозу безпеку країни, оскільки такі ракети важко виявити та збити.

Гуменюк також наголосила, що в ЗСУ мають інформацію про кількість та рухи наземних балістичних ракет, і реагують на їхні маневри. Однак активність балістики призводить до сигналів повітряної тривоги.

У коментарі щодо ситуації в Чорному морі Гуменюк зазначила, що ворожі ракетоносії готові до дії та швидко можуть вийти на бойове чергування. Це створює загрозу для безпеки регіону, особливо з урахуванням можливого накопичення Росією ракет “Калібр” у Чорноморському регіоні.

Наступний крок Росії може бути спрямований на пошук способів відновлення своїх позицій у морі, включаючи можливі атаки з бухти. Такі дії становлять серйозну загрозу для безпеки регіону і вимагають пильного спостереження та адекватної реакції з боку українських та міжнародних партнерів.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.