До 2531 року всі японці матимуть однакове прізвище, якщо країна не змінить закон про шлюб

Джерело: The Guardain

Приблизно через 500 років у Японії всі громадяни матимуть прізвище Сато, якщо уряд країни не змінить закон про шлюб, дозволивши подружнім парам використовувати окремі прізвища.

Такі дані – це результати дослідження, проведеного під керівництвом професора економіки в Університеті Тохоку Хіро Хіроші Йошіда. Результати показали, що якщо Японія і далі наполягатиме на тому, аби пари вибирали одне прізвище, то до 2531 року кожен японець буде відомим як “Сато-сан”.

Йошіда розповів, що його прогнози базуються на кількох припущеннях, але додав, що ідея полягала в тому, щоб за допомогою цифр пояснити потенційний вплив нинішньої системи на японське суспільство, щоб привернути увагу до проблеми.

“Якщо всі стануть Сато до нас, можливо, доведеться звертатись за іменем чи номером. Я не думаю, що це буде гарний світ для життя”, – сказав професор.

Опитування від березня 2023 року свідчить, що Сато вже лідирує у списку японських прізвищ. На другому місці прізвище Сузукі.

На думку Йошіди, нація Сато буде не просто незручною, а й підірве особисту гідність. Щобільше, професор вважає, що така тенденція призведе до втрати сімейної і регіональної спадщини.

За підрахунками Йошіди, за рік – з 2022 по 2023 – частка японців, на прізвище Сато зросла у 1, 0083 рази. Якщо припустити, що цей показник залишатиметься постійним, а закон про прізвище не змінять – близько 50% населення Японії матиме прізвище Сато у 2446 році. У 2531 році цей показник сягне 100%.

Згідно з законом про шлюб у Японії, під час офіційного створення сім’ї подружжя повинне вибрати, яке прізвище у них буде. У 95% випадках дружина бере прізвище свого чоловіка.

Однак якби уряд дозволив парам використовувати різні прізвища, як цього вимагає суспільство, ситуація була б іншою.

Дослідження містило альтернативний сценарій, екстрапольований з опитування Японської конфедерації профспілок у 2022 році, згідно з яким 39,3% із 1000 працівників віком від 20 до 59 років сказали, що хочуть мати одне прізвище, навіть якщо вони мають можливість використовувати окремі.

За таких обставин до 2531 року лише 7,96% населення Японії носитимуть прізвище Сато.

На сьогодні Японія залишається єдиною країною світу, де подружжя повинно мати спільне прізвище. Члени правлячої Ліберально-демократичної партії Японії наголошують, що зміна закону може “підірвати” єдність сім’ї та призведе до плутанини серед дітей.

Додамо, що саме прізвище Сато є найпоширенішим у Японії.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.