Rheinmetall постачить Україні 20 додаткових БМП Marder

Джерело: пресслужба Rheinmetall

Уряд Німеччини замовив в оборонного концерну Rheinmetall 20 додаткових БМП Marder для України.

Уряд Німеччини доручив Rheinmetall спорядити Україні 20 додаткових бойових машин піхоти Marder. Замовлення розміщено у березні 2024 року.

Також інформують, що постачання нової партії заплановано на 2024 рік. На цей момент Rheinmetall вже передала тризначну кількість БМП Marder Збройним Силам України шляхом прямих постачань і програм циклічного обміну.

Версія 1A3 Marder має вбудовані лазерні далекоміри, які забезпечують ефективне й точне ураження цілей. Компанія вже поставила перші 20 таких БМП в Україну від уряду Німеччини в березні 2023 року.

У 2023 році ФРН передала або профінансувала 120 Marder 1A3.

Зауважимо, у Міністерстві оборони Німеччини повідомили, що країна наступного року подвоїть військову допомогу Україні.

Канцлер ФРН Олаф Шольц зауважив, що уряд Німеччини домовився стосовно бюджету на 2024 рік, у якому зберіг обсяг витрат на військову допомогу Україні. Так, у проєкті нового бюджету Німеччини збережено €8 мільярдів на військову допомогу Україні, зазначив Шольц.

Довідка. Marder – німецька гусенична бойова машина піхоти концерну Rheinmetall. Основна бойова машина танко-гренадерських дивізій Бундесверу з 1970-х років. У 2010-х роках наступником Marder 1 мала стати БМП Puma.

Rheinmetall – німецький оборонний концерн, котрий виробляє танки Panther, Leopard, БМП Marder й гаубиці PzH 2000.

  • У жовтні Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, до якого увійшла пускова установка ЗРК IRIS-T, ракети до IRIS-T, боєприпаси та бронетранспортери.
  • 2 грудня Німеччина спорядила тисячі снарядів 155 калібру та снайперські гвинтівки.
  • Німецький збройовий концерн Rheinmetall отримав черговий контракт на постачання десятків тисяч 155-мм артилерійських снарядів Україні.
  • Німецький оборонний концерн Rheinmetall найближчим часом розпочне зведення в Україні заводу з виробництва боєприпасів. Голова компанії Армін Папперґер додав, що у планах також виробництво бронетехніки.

Станом на 22:00 в суботу, 28 вересня, по всій лінії фронту від початку доби відбулося 136 бойових зіткнень. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. 

Президент України Володимир Зеленський після зустрічі з Дональдом Трампом заявив в інтерв’ю Fox News, що колишній президент підтримуватиме Україну.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська.