Видавав себе за монаха й освячував російські танки: колаборанта засудили до 10 років тюрми

Фото: СБУ

Джерело: СБУ

Колаборанта, який видавав себе за монаха й освячував російські танки, забезпечував окупантів житлом та їжею, засудили до 10 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Під час окупації селища Андріївка в Бучанському районі він вдягнув рясу монаха та прийшов на позиції російських військ.

Там він запропонував росіянам свою допомогу у війні проти України. Спочатку він “розквартирував” у власному будинку підрозділ окупаційного угруповання РФ. А потім забезпечував загарбників продуктами харчування та “наводив” на помешкання односельців, які надалі розграбовували.

Крім того, колаборант освячував колони російської бронетехніки, які рухались у напрямку передової. При цьому насправді ніякого відношення до релігійного середовища фігурант не мав.

Зловмисник мав “привілеї” на вільне пересування територією громади та відвідування штабу окупантів.

Після звільнення району він залишився у селищі і сподівався уникнути покарання. Однак співробітники СБУ задокументували його злочинну діяльність і затримали у квітні 2022 року.

Суд визнав його винним за чч. 4, 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

З огляду на співпрацю зі слідством, йому призначили 10 років тюрми з конфіскацією майна.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.

Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. 

Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко відвідав східний напрямок фронту, де передав Збройним Силам України чергову партію FPV-дронів і техніки. Політик наголосив на важливості забезпечення армії необхідними засобами для реалізації Плану перемоги.

У мережі Інтернет виявили фейковий сайт, який копіював оболонку та структуру офіційного вебсайту Державної прикордонної служби України.