Байден звинуватив Китай у «ксенофобії»

Джерело: Bloomberg

Президент Джо Байден виступив з гострою критикою на адресу Китаю, назвавши його «ксенофобським» під час зустрічі з металургами у Піттсбурзі, штат Пенсільванія, під час передвиборчої кампанії.

Байден зазначив, що Китай має проблеми, такі як більше пенсіонерів, ніж працюючих, і незначний обсяг імпорту. Він висловив обурення економічними викликами, з якими стикається азійська країна, та закликав до підвищення тарифів на китайські сталь та алюміній.

Ці висловлювання Байдена стали одними з найгостріших докорів на адресу другої за обсягами економіки світу. Його зауваження припали на злободенний момент, коли відносини між США та Китаєм залишаються напруженими через торговий конфлікт та інвестиційні суперечки.

Попередніми діями адміністрації Байдена, такими як введення нових мит на китайські товари та розпочате розслідування щодо суднобудівної промисловості Китаю, свідчать про посилення американського тиску на Пекін.

У відповідь на критику Байдена міністерство закордонних справ Китаю запитало, чи стосувалися його зауваження Китаю або самихо США.

Водночас Байден закликав до обмежень експорту передових технологій до Китаю з метою забезпечення національної безпеки США.

Всі ці події відбулися в контексті збільшення напруги між двома світовими державами, що може мати важливі наслідки для геополітичного ландшафту та економічних відносин між ними.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.