Бюрократичні затримки у британському фонді стали причиною нестачі зброї в ЗСУ — ЗМІ

Джерело: The Guardian

Міністри Великої Британії підтвердили, що деяке обладнання з підписаних контрактів не буде доставлене в Україну до наступної весни. Понад половину військового фонду України розміром понад 1 млрд 113 млн, який керується Міністерством оборони, залишається невикористаним через бюрократичні затримки з оформленням контрактів.

Міжнародний фонд для України, що включає дев’ять країн-донорів і очолюється Великою Британією, стикається з критикою через повільне постачання зброї на лінію фронту. З останніх 1 млрд 113 млн, зібраних урядами за два роки, з яких понад 600 мільйонів надійшло від Великої Британії, лише майже 500 млн доларів були виділені або витрачені.

За словами представників Міноборони, затримки викликані необхідністю ретельно оцінити кожну з численних оборонних компаній, які подали заявки на контракти. Тіньовий міністр оборони Джон Хілі звинуватив міністерство в “повільній” реакції та наголосив на необхідності прискорення військової підтримки України.

На його думку, уряд країни тягне час замість того, щоб оперативно передавати необхідне нове обладнання українській стороні.

Міжнародний фонд для України був заснований у серпні 2022 року для фінансування військового вишколу та оснащення України після російського вторгнення у лютому того ж року і передбачав мінімальну бюрократію в управлінні. Проте досвід фонду у розподілі коштів може відштовхувати потенційних донорів.

Президент України Володимир Зеленський останніми тижнями відкрито висловлював стурбованість через уповільнення постачань західної зброї на фронт. Ця затримка стає критичною проблемою для Києва на фоні активного наступу Росії.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.