Доповідь директора ЦРУ переконала спікера Джонсона в необхідності допомоги Україні – CNN

Джерело: CNN

Незадовго до голосування за виділення допомоги Україні спікер Палати представників Майк Джонсон отримав доповідь директора ЦРУ Білла Бернса, який зобразив картину “жахливої ситуації на полі бою в Україні та глобальних наслідків бездіяльності США”.

За словами співрозмовників, наступного дня після нападу Ірану на Ізраїль спікер мав телефонну розмову з лідером демократів у Палаті представників Гакімом Джеффрісом.

Тоді Джонсон запевнив, що готовий вжити заходів стосовно іноземної допомоги, навіть якщо це розлютить республіканців, котрі не підтримують фінансування України, і може коштувати йому посади.

У вівторок Джонсон після зустрічі з представниками своєї церкви (Південної баптистської конвенції) вирішував, як діяти далі.

“Він розривався між спробами зберегти свою посаду й вчинити правильно. Він молився про це”, – розповів голова Комітету Палати представників у закордонних справах республіканець Майкл Маккол, який був із Джонсоном у ніч перед оприлюдненням законопроєкту.

Уже в середу Джонсон впевнився, що він на правильному шляху.

“Моя філософія полягає в тому, щоб чинити правильно, і нехай удача супроводжує мене. Якби я діяв, боячись заяв про моє звільнення, то ніколи б не зміг виконувати свою роботу. Думаю, надання летальної допомоги Україні просто зараз є критично важливим”, – сказав він тоді.

Як розповіли у виданні, еволюція Джонсона, який раніше голосував проти фінансування України, коли був пересічним депутатом, сталася під впливом спілкування з критиками політики республіканців у галузі національної безпеки, зокрема з колишнім держсекретарем Майком Помпео, який переконав спікера в терміновій необхідності схвалити допомогу Києву.

За словами близьких до спікера джерел, нещодавно Джонсон отримав доповідь директора ЦРУ Білла Бернса, яка справила на нього велике враження, і він дедалі більше переконувався, що доля західної демократії лежить на його плечах.

Окрім того, старший син Джонсона нещодавно вступив до військово-морської академії.

“Відверто кажучи, я б вважав за краще відправити в Україну набої, а не американських хлопців, серед яких – мій син, який збирається вступити до військово-морської академії цієї осені. Це не гра і не жарт”, – наголосив Джонсон.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.