Ексміліціонерам, які очолили катівні на ТОТ Запорізької області, повідомили про підозру

Джерело: Нацполіція України

Слідчі Нацполіції оголосили про підозру колишнім міліціонерам, які очолили російські катівні на ТОТ Запорізької області

Обидва фігуранти давно були звільнені з лав правоохоронних органів. Один ще у 2011 році звільнився з посади інспектора патрульної служби батальйону патрульної служби Запорізького міського управління міліції, а інший до 2015 року працював у ДАІ інспектором з техогляду в Кам’янсько-Дніпровському районі.

У жовтні 2022 року, під час тимчасово окупації частини Запорізької області, обидва підтримали росіян та отримали “посади” у “правоохоронних органах” окупантів.

Один з фігурантів став “начальником райвідділу міліції”, а другий – “керівником місцевого ізолятора тимчасового тримання”.

На базі цих установ російські військові зробили фільтраційний табір та катівню. Там без води, їжі й тепла вони незаконно утримували до сотні мирних мешканців, яких постійно били та катували.

51-річна дружина українського військовослужбовця, яку окупанти утримували у фільтраційному таборі, розповіла французькому виданню “El Figaro” про знущання окупантів.

“Охоронці в моїй камері були психопатами. Нам доводилося співати російський гімн, інакше нас били”, – розповіла вона.

Серед своїх катів вона зуміла розпізнати начальника ІТТ та райвідділу поліції окупантів. Один з них чотири місяці систематично її ґвалтував.

В січні пособник окупантів продав її разом з трьома іншими жінками російським солдатам на лінію фронту, де їх систематично ґвалтували та змушували рити окопи.

Завдяки свідченням жінки слідчим Нацполіції вдалося зібрати неспростовні докази злочинів та ідентифікувати особи її кривдників. За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора начальникам райвідділу поліції та ІТТ в Кам’янсько-Дніпровському слідчі оголосили про підозри в порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому за попередньою змовою осіб (ч. 1 ст. 438 Кримінального Кодексу України). Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Головний помічник глави угорського уряду Балаж Орбан викликав шквал критики після заяви, що у випадку вторгнення Росії в Угорщину, вона б не стала захищатись, як Україна.

Працівники Державного бюро розслідувань відкрили кримінальне провадження через смерть військовослужбовця в ДТП. За кермом автомобіля, який наїхав на чоловіка, був один із керівників Ніжинського райуправління поліції.

У Тернопільській області місцевий мешканець пошкодив могили 11 військовослужбовців. Його вже затримали. За вчинене йому загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Іллічівський міський суд закрив справу проти співачки Христини Соловій, яку звинуватили у вживанні нецензурної лексики на концерті у Чорноморську.

Король та прем’єр-міністр Бельгії звернулись до Папи Римського Франциска із закликом ухвалити конкретні заходи для боротьби із сексуальним насильством з боку католицького духовенства.