12 травня українці відзначають День матері: історія свята

Джерело: Букви

Сьогодні, 12 травня, українці святкують День матері, який традиційно відзначається в другу неділю травня.

Запроваджене свято було указом Президента України від 10 травня 1999 року. В деяких інших країнах світу День матері щороку святкують 13 травня.

Історія виникнення свята

У XIX столітті активістка Енн Джарвіс Рівз разом із чоловіком народила 13 дітей, з яких вижити вдалося лише чотирьом. Діти померли через захворювання та антисанітарні умови, які сприяли поширенню епідемій. Протягом життя Енн Джарвіс боролася з антисанітарією, займалася просвітницькою діяльністю та надавала допомогу для зниження дитячої смертності.

Невдовзі активістка організувала в робітничих клубах День матері, покликаний сприяти покращенню санітарних норм. У започаткованих нею клубах збирали кошти на купівлю ліків та оплату послуг помічниць у сім’ях, де матері мали серйозні проблеми зі здоров’ям.

Після смерті Енн її донька Анна у 1907 році вирішила заснувати свято. Вона надсилала листи з ініціативою кілька років поспіль. Зрештою в 1910 року отримала відповідь. Того року у штаті Вірджинія (США) почали офіційно святкувати День матері. З часом американська традиція перейшла у інші країни світу. Наприклад, відразу після Першої світової війни День матері почали святкувати у Швеції, Норвегії та кількох інших країнах Європи.

День матері в Україні

Указом президента від 1999 року в Україні щороку відзначають День матері в другу неділю травня.

Ініціаторами запровадження та відродження Дня матері в Україні були членкині “Союзу українок” з Галичини. У 30-х роках ХХ століття вони влаштовували концерти, конференції, фестивалі, де обговорювали роль материнства у світі, а також писали статті до українських та світових газет.

У 1939 році в СРСР скасували День матері. Українці понад пів століття боролися за відновлення свята в Україні.

Старання “Союзу українок”, міжнародної організації “Жіноча громада”, Спілки жінок України повернули це свято в Україну на державному рівні у 1999 році. Травень обрали не випадково: в християнській вірі це місяць Пресвятої Богородиці, а католицька церква присвячує його Діві Марії.

Велика Британія заборонила супермоделі Наомі Кемпбелл бути довіреною особою благодійної організації після того, як розслідування виявило, що кошти, зібрані на добрі справи, використовувалися на “нерозумні витрати”.

У Києві спостерігається різке зменшення чисельності горобців, яке сталося через косіння трави і “гламуризацію” столичних парків.

Понад 3600 хімічних речовин, дозволених для контакту з харчовими продуктами в упаковці, кухонному посуді або харчовому обладнанні, виявили в організмі людини, про що свідчить нове дослідження.

Станом на 16:00 в суботу, 28 вересня, на даний час по всій лінії фронту відбулося 66 атак. Основні зусилля окупанти і далі прикладають на Покровському напрямку, де провели третину від усіх атак на території України. Окрім того, окупанти активно діють на Лиманському, Курахівському та Времівському напрямках.

Сьогодні, 28 вересня, у Козачій Лопані Харківської області російські війська дроном атакували цивільну автівку, внаслідок чого загинув суддя, а ще три жінки поранені.