Шольц пообіцяв військову допомогу Україні на понад 7 млрд євро

Джерело: Tagesschau

Канцлер Олаф Шольц разом із главами урядів країн Північної Європи запевнив Україну у подальшій підтримці.

З початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року Німеччина надала або пообіцяла надати Україні озброєння на 28 мільярдів євро.

Ми єдині в нашій підтримці України, в її захисті від російської агресії. Ми продовжуватимемо підтримувати Україну – стільки, скільки буде потрібно, – наголосив канцлер у Стокгольмі після зустрічі з главами урядів Швеції, Данії, Фінляндії, Ісландії та Норвегії.

Окремо Шольц повідомив, що у 2024 році планується надати військову допомогу Києву на суму понад 7 мільярдів євро.

Ми надавали і надаватимемо, – запевнив канцлер, маючи на увазі вже обіцяну військову допомогу.

Водночас він знову наголосив, що Німеччина щойно передала Україні третю зенітну батарею Patriot.

Варто додати, що Україна продовжує залишатися основною країною-отримувачем німецького експорту озброєння. На перший квартал року понад 70% схвалених урядом ФРН коштів отримає наша країна. Згідно з попередніми даними, у першому кварталі 2024 року у Німеччині видано дозволи на остаточний експорт озброєнь на суму близько 5,2 млрд євро.

Водночас основною країною-отримувачем стала Україна, для котрої схвалили експорт озброєнь на суму близько 3,8 млрд євро.

З часткою 74% від загальної схваленої вартості за перший квартал 2024 року Україна продовжує залишатися головною країною-реципієнтом німецького експорту зброї. Ці цифри є відображенням тривалої та далекосяжної підтримки Німеччиною України в її самообороні від російської агресивної війни, яка порушує міжнародне право, – мовиться у повідомленні.

Нещодавно уряд Німеччини запустив ініціативу з пошуку додаткових засобів протиповітряної оборони, які можна передати Україні на тлі посилення російських обстрілів.

Федеральний уряд ФРН виступає з новою ініціативою щодо надання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони.

З цією метою міністерка закордонних справ Анналена Бербок та глава Міноборони Борис Пісторіус комунікують з союзниками. Адресатами є партнери в НАТО та Європейському Союзі, а також треті країни, зазначив речник МЗС, не надаючи додаткових подробиць.

Західні дипломати та частина українських посадовців вважають, що найімовірнішим компромісом для завершення війни, Росія збереже контроль над окупованими територіями, а Київ набуде членства в НАТО та гарантій безпеки від альянсу.

Голова ОВА Артем Лисогор повідомив, що на ТОТ Луганщини росіяни вирішили повернутися до радянської практики та запровадили патрулювання вулиць так званими “народними дружинами”.

Посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов закінчив роботу у США та повертається до Москви. 

Лідер фракції “Європейська солідарність” Петро Порошенко під час поїздки на південний напрямок передав у підрозділ 126-ї окремої бригади ТрО партію FPV-дронів, а також купольний РЕБ, детектори дронів “Ванільний цукорок” та “Мавіки”.

Вже наступного тижня президент Володимир Зеленський матиме ще один шанс представити план перемоги на засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі “Рамштайн”, яке відвідає глава США Джо Байден. Після того, як Зеленський не домігся скасування ракетних обмежень, Київ може отримати якусь іншу допомогу під час зустрічі у Німеччині, повідомив західний дипломат.