США попередили Raiffeisen про обмеження доступу до фінансової системи через співпрацю з РФ

Джерело: Reuters

За інформацією Reuters, Сполучені Штати попередили австрійський Raiffeisen Bank International, що можуть обмежити йому доступ до своєї фінансової системи, якщо банк продовжить працювати з Росією.

Агентство, з посиланням на джерела повідомляє, що 6 травня заступник міністерства фінансів США Волл Адеємо відправив лист Raiffeisen Bank, у якому висловив занепокоєння щодо присутності банку у Росії та угоди фінустанови з підсанкційним російським олігархом Олегом Дерипаскою на 1,5 млрд доларів.

Угоду з Дерипаскою банк скасував через кілька днів після отримання листа з США, однак американський мінфін залишається стурбованим через продовження діяльності Raiffeisen на території Росії.

Лист США став найпотужнішим попередженням після кількамісячного тиску на фінустанову з боку Вашингтона, який вже понад рік слідкує за бізнесом Raiffeisen у Росії.

Хоча багато західних урядів і корпорацій радикально скоротили зв’язки з РФ після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Австрія залишається пов’язаною з РФ через важливі газопроводи, а Відень все ще служить центром для надходження готівки з Росії та її колишніх радянських сусідів.

Речник банку сказав, що Raiffeisen “суттєво скоротив” діяльність у Росії та вжив широких заходів для пом’якшення ризиків від санкцій.

“RBI продовжить працювати над деконсолідацією своєї російської дочірньої компанії”, – сказав речник у коментарі Reuters.

У листі Адеємо зазначається, що розширення діяльності Raiffeisen суперечить запевненням RBI, наданим міністерству фінансів США, що вони намагаються згорнути діяльність у Росії.

Посадовець попередив, що дії RBI підвищили ризик того, що мінфін США вживе заходів щодо обмеження свого доступу до фінансової системи США, враховуючи побоювання, що поведінка RBI ставить під загрозу національну безпеку США.

Сполучені Штати є найпотужнішим у світі регулятором головним чином тому, що вони можуть перекрити доступ банку до долара, наріжного каменю міжнародних фінансів. Втрата доступу до долара може призвести до кризи будь-якого банку.

У листі Адеємо також посилався на виконавчий указ президента США Джо Байдена, який санкціонує вторинні санкції США щодо іноземних фінансових установ, які здійснюють значні операції із залученням військово-промислової бази Росії.

Це попередження посилює тиск на Raiffeisen, критично важливий фінансовий міст для російських фізичних осіб і компаній на Захід, надаючи їм доступ до євро та доларів.

Після тиску з боку міжнародних регуляторів RBI пообіцяв відокремити свій російський бізнес, який забезпечує платіжну систему сотням тамтешніх компаній. Але за два роки війни мало що змінилося.

Представник міністерства фінансів Австрії відзначив зобов’язання банку деконсолідувати свій бізнес у Росії та сказав, що припускає, що всі санкції дотримуються.

Російська влада чітко дала зрозуміти RBI, який має близько 2600 корпоративних клієнтів, 4 мільйони власників місцевих рахунків і 10 000 співробітників, що вони бажають залишитися, оскільки він дозволяє здійснювати міжнародні платежі, повідомило Reuters одне джерело.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.