Президент Бразилії відмовився брати участь у Саміті миру України у Швейцарії

Джерело: CNN Brasil

За даними ЗМІ президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва не приїде на Саміт миру України, який відбудеться у Швейцарії 15-16 червня. Водночас делегація Бразилії все ж прибуде на саміт.

Зазначається, що і уряд Швейцарії, і Президент України Володимир Зеленський запрошували Лулу на саміт. Обидві країни з нетерпінням чекають присутності лідерів країн так званого Глобального Півдня.

За даними джерел, очільник МЗС Швейцарії Ігнаціо Кассіс, під час зустрічі з главою МЗС Бразилії Маурою Вієйром, дуже наполягав на присутності бразильського президента на зустрічі, визнаючи важливість не тільки Бразилії, але й її впливу серед країн, що розвиваються.

Та, попри прохання, джерела повідомили, що Лула не очолюватиме бразильську делегацію на саміті. Причина – відсутність на саміті Росії, без якої, на думку президента Бразилії, захід не має сенсу.

Бразильська дипломатія завжди наполягала на необхідності мирних переговорів, але не бачить сенсу в зустрічі, яка залишає осторонь росіян.

Бразилія на Генасамблеї ООН кілька разів голосувала за засудження російського вторгнення та захист територіальної цілісності України. Але країна не підтримала санкції проти Кремля.

Водночас Лула робив і заяви про те, що українська влада сама винна у вторгненні, та що підтримка України Заходом лише затягує війну.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.