Справи Майдану: екскерівникам СБУ та понад 20 посадовцям ФСБ РФ повідомлено про підозру

Джерело: Офіс генпрокурора та ДБР

Екскерівникам Служби безпеки та понад 20 високопосадовцям ФСБ РФ повідомлено про підозру у підривній діяльності проти України.

Відтак, повідомлено про підозру директору ФСБ РФ в організації вчинення колишнім керівництвом СБУ державної зради, а також дій, спрямованих на розпалювання національної ворожнечі та ненависті в Україні, незаконного перешкоджання акціям протесту у 2013-2014 роках.

Ще 20 співробітникам ФСБ РФ повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри. Їм інкриміновано пособництво у вчиненні державної зради та сприяння керівництву СБУ в наданні РФ допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, а також розпалювання національної ворожнечі і ненависті, приниженні національної честі та гідності. Крім того, їм повідомлено про нову підозру у незаконному перешкоджанні протестним акціям.

Серед підозрюваних генерал армії – колишній керівник Служби безпеки президента РФ, заступник головнокомандувача внутрішніми військами та ще 5 генералів, які займали керівні посади в ФСБ РФ.

Також повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри екскерівникам СБУ: колишньому голові СБУ, його першому заступникові – керівникові Антитерористичного центру та начальникові Департаменту захисту національної державності СБУ.

За даними слідства, у грудні 2013 року, на виконання спільного рішення тодішніх керівників СБУ та ФСБ РФ, 20 співробітників російської спецслужби приїхали в Україну.

Співробітники ФСБ розміщувалися в будівлях СБУ та, за підтримки колишніх очільника відомства, його заступника та керівника департаменту, організовували виготовлення відеозаписів провокативного характеру.

Вони створили YouTube-канал, через який поширили у мережі інтернет та медіа понад 250 відеозаписів. У вказаних відео дискредитувалися суспільно-політичні події в Україні та принижувалися українці як нація загалом.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…