У Новій Зеландії за майже $30 тисяч продали перо вимерлого птаха

Джерело: The Guardian

Рідкісне перо вимерлого новозеландського птаха гуя продано на аукціоні за 46 521 новозеландський долар (28 365 доларів США), що зробило його найдорожчим пером у світі. Очікувалося, що перо буде продано за 2000-3000 доларів, але кінцева ціна значно перевищила ці очікування.

Гуя (Huia) був священним птахом для маорі, а його перо носили лише вожді та люди з високим статусом. Останнє підтверджене спостереження гуя відбулося в 1907 році. Європейці, захоплені красою цього птаха, спричинили його вимирання через полювання.

На аукціоні Webb’s в Окленді перо продали після запеклих торгів, де всі ставки робилися телефоном або онлайн. Голова департаменту декоративно-прикладного мистецтва аукціонного дому Лія Морріс зазначила, що цей зразок був одним із найкращих, які будь-коли виставлялися на продаж. Перо зберегло свої кольори та не має пошкоджень комахами, що підняло його ціну.

Перо гуя зареєстровано як taonga tuturu (справжній скарб) у міністерстві культури та спадщини. Це означає, що його можуть купувати лише зареєстровані колекціонери, а перо не може залишати Нову Зеландію без дозволу. Інформація про постачальника та покупця залишилася конфіденційною, але відомо, що вони обидва живуть у Новій Зеландії.

На аукціоні були присутні близько 30 осіб. Коли торги завершилися, зал вибухнув оплесками, що, за словами Морріс, є рідкісним явищем на аукціонах.

Місто Кайл в канадській провінції Саскачеван зіткнулося з перешкодою напередодні місцевих виборів: ніхто не балотується на посаду мера.

Станом на 16:00 п’ятниці, кількість бойових зіткнень вздовж усієї лінії фронту з початку доби зросла до 125. Ворог особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс відреагував на візит Генсека ООН Антоніу Гутерреша до російської Казані, де проходив саміт країн БРІКС.

Друга партія північнокорейських солдатів незабаром вирушить до Росії, згідно з документами південнокорейської розвідки.

Служба безпеки та Національна поліція затримали 19 адміністраторів та дописувачів телеграм-каналів, які намагалися зірвати мобілізацію і публікували локації ЗСУ.