У Держспецзв’язку попередили про зростання кількості кібератак на бухгалтерів: деталі

Джерело: Держспецзв’язку

У Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України попередили про зростання кількості кібератак на бухгалтерів.

Зловмисники з угруповання UAC-0006, що мають на меті викрадення коштів, розсилають листи зі шкідливими файлами на поштові скриньки українських організацій.

За даними Команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України (CERT-UA), існує висока ймовірність, що найближчим часом зловмисники активізують шахрайські схеми з використанням систем дистанційного банківського обслуговування.

CERT-UA закликає керівників підприємств вжити термінових заходів для підвищення кібербезпеки автоматизованих робочих місць бухгалтерів, зокрема:

  • перевірте комп’ютери на наявність індикаторів компрометації;
  • упровадьте необхідні політики та механізми захисту.

Приклад ланцюгів ураження (20-21 травня 2024 року)/CERT-UA

Станом на 21.05.2024 зловмисниками проведено щонайменше дві кампанії з розповсюдження шкідливого програмного забезпечення SMOKELOADER. При цьому, електронні листи містять ZIP-архів в якому можуть знаходитися:

  • .IMG-файл, що містить EXE-файли;
  • .ACCDB-документи (Microsoft Access) з макросами, що забезпечують виконання PowerShell-команди для завантаження і запуску EXE-файлу.

Як і раніше після успішного первинного ураження на ЕОМ довантажуються шкідливі програми TALESHOT, RMS та інші.

На поточний момент бот-мережа нараховує декілька сотень уражених комп’ютерів. Найближчим часом слід очікувати поновлення шахрайства з використанням систем дистанційного банківського обслуговування.

Голлівудська акторка Джессіка Честейн зреагувала на масований ракетний обстріл України з боку РФ. Зокрема актриса зауважила, що відвідувала дитячу лікарню “Охматдит”, яку російські війська цілеспрямовано обстріляли 8 липня.

8 липня прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді вперше з початку повномасштабно війни Росії проти України відвідує лідера Кремля Володимира Путіна. Зауважується, що серед тем, які планують обговорити на зустрічі — вторгнення Росії в Україну.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 8 липня. З початку доби відбулося 108 бойових зіткнень.

Станом на вечір 8 липня, внаслідок російської ракетної атаки на дитячу лікарню “Охматдит” у Києві відомо про двох загиблих та понад 50 постраждалих.

Ввечері 8 липня президент Володимир Зеленський повідомив про наслідки масованого ракетного обстрілу росіянами території України, опублікувавши відповідні кадри. Він нагадав, що “стурбованість” не зупиняє російський терор.