Якщо Україна здасться, то РФ підсилить себе технологіями та військом українців — Снайдер

Джерело: конференція в естонському Таллінні 18 травня.

Американський історик Тімоті Снайдер висловив думку, що у випадку програшу України – Заходу доведеться воювати з Росією, підсиленою українським військом і українськими технологіями. Він порівняв нинішні події з 1938 роком, а не з 1939 роком, коли розпочалася Друга світова війна.

“Якщо українці здадуться, або ми здамо Україну, то це буде інша Росія, яка воюватиме в майбутньому. Це Росія, яка веде війну з українською технікою, українськими солдатами, з іншого географічного положення”, – зауважив Снайдер.

Історик порівняв Україну з Чехословаччиною у 1938 році, якби вона вирішила чинити спротив вторгненню нацистської Німеччини. На його думку, за такого сценарію великої війни могло б і не статися, оскільки тодішня Чехословаччина мала сильну армію та потужну військову промисловість, як і шанси стримати Німеччину. Відтак згодом інші великі європейські країни, такі, як Франція та Велика Британія, а також США, могли б втрутитися.

“Був би конфлікт, але не було б Другої світової війни”, – підсумовує він.

Тімоті Снайдер додав, що нині Україна перебуває у ситуації Чехословаччини, але, на відміну від неї, вирішила опиратися агресії. Тому Україна розтягує уявний 1938 рік.

“По суті, українці дозволяють нам продовжити 1938 рік. Вони допомагають нам не потрапити у 1939 рік, – наголосив історик.– Українці дають нам цей шанс, і ми повинні скористатися цим шансом, якщо хочемо запобігти війні великих держав”.

26 вересня глава США Джозеф Байден проведе зустріч із президентом Володимиром Зеленським у Білому домі, щоб обговорити підтримку України у війні проти Росії.

Компанія Tesla американського мільярдера та винахідника Ілона Маска, віддалено відключила голові Чечні Рамзану Кадирову автомобіль Cybertruck.

На Білгородщині РФ ворог замінував дамби та будує оборонні фортифікації навколо обласного центру. Про це повідомив речник оперативно-тактичного угруповання “Харків” Віталій Саранцев.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.