Китай у другий день військових навчань навколо Тайваню перевіряє здатність «захопити владу»

Джерело: The Guardian

Народно-визвольна армія Китаю (НВАК) розпочала другий день своїх військових навчань навколо Тайваню. Сьогодні НВАК відпрацьовує операції з “захоплення влади”, що, за даними Китаю, є “покаранням за сепаратистські дії Тайваню після інавгурації президента острова”.

Військові навчання, у яких беруть участь підрозділи ВПС, ракетні сили, ВМС, армія та берегова охорона, оголосили раптово вранці 23 травня. Вони відбувають у п’яти цільових районах навколо Тайваню, а також поруч з прибережними островами Тайваню поблизу материкової частини Китаю.

Читайте також: 31 грудня 2023 року у своїй новорічній промові президент Китаю Сі Цзіньпін заявив про неминуче “возз’єднання” КНР з Тайванем

У міноборони КНР 24 травня заявили, що сьогоднішні навчання перевірятимуть змогу їх ЗС “захопити владу” та взяти під контроль основні райони острова.

Напередодні у межах навчань НВАК здійснила імітацію ракетних ударів по військових цілях Тайваню. На цей час військові навчання КНР менші за масштабом, аніж аналогічні навчання проведені у 2022 та 2023 роках. Поки Китай не застосовував бойових ударів у бік Тайваню.

Міноборони КНР також повідомило, що у бік Тайваню відправлено 16 суден морської поліції та 49 військових літаків, з яких 35 перетнули середню лінію, де-факто кордон між Китаєм і Тайванем.

У відповідь Тайвань підняв реактивні літаки, привів свої сили в бойову готовність і перекинув протикорабельні ракетні системи до прибережних районів.

Реагуючи на навчання, новий президент Тайваню Лай Цінде заявив, що він впевнений у тому, що військові захистять острів.

  • Станом на 23 травня Китай оточив територію Тайваню під час “каральних” військових навчань. Нині війська США на острові перебувають у повній бойовій готовності.

Протягом минулої доби, 3 липня, по всій лінії фронту зафіксовано 161 бойове зіткнення.

Американський журналіст Такер Карлсон анонсував інтерв’ю Президентом України Володимиром Зеленським.

Служба безпеки затримала двох шпигунів ФСБ РФ, які під виглядом пари наречених шпигували за морською охороною Одещини й коригували російські удари по військовій інфраструктурі Сил оборони.

У комуні Медон-ла-Форе на південний захід від Парижа невідомі напали на чотирьох людей, зокрема представницю уряду Франції. Нападу зазнала Пріска Тевено і три її помічники. 

4 липня в Україні щорічно відзначається День Національної поліції згідно з указом Президента України від 4 квітня 2018 року.