США знищують останню частину свого арсеналу хімічної зброї – NYT

Джерело: The New York Times

Як розповіли у виданні, у закритій кімнаті на армійському складі в місті Пуебло у Колорадо група роботів знищує частину останнього відомого у світі запасу хімічної зброї. Відтак, автоматичні пристрої проколюють, осушують і промивають кожну оболонку снарядів, начинених отруйною речовиною, які армія зберігала понад 70 років, а потім запікають її при дуже високій температурі. У результаті виходить нешкідливий металобрухт, що з гуркотом падає з конвеєрної стрічки в звичайний коричневий сміттєвий бак.

Крім цього, використовуються рентгенівські промені для перевірки наявності витоків перед початком знищення. При цьому роботи контролюються дистанційно, щоб мінімізувати контакт з небезпечним матеріалом.

“Це звук вмираючої хімічної зброї”, – прокоментував Кінгстон Рейф, заступник помічника міністра оборони зі зменшення загрози і контролю над озброєннями.

Зазначається, що на знищення складу пішли десятиліття і нині робота майже добігла кінця. У червні на складі, розташованому поблизу Пуебло, було знищено останню зброю. Решта – на іншому складі в Кентуккі буде знищена в найближчі кілька днів. І коли вони зникнуть, вся публічно оголошена хімічна зброя у світі буде знищена.

Американські запаси, що накопичувалися протягом не одного покоління, вражали своїми масштабами: касетні бомби і наземні міни, начинені нервово-паралітичною отруйною речовиною; артилерійські снаряди, здатні огорнути цілі ліси гірчичним туманом; резервуари, повні отрути, яку можна було завантажити в реактивні двигуни і розпорошити на цілі внизу.

“Це був клас зброї, який вважався настільки нелюдським, що його використання було засуджено після Першої світової війни, але навіть в цьому випадку США та інші держави продовжували розробляти і накопичувати його”, – підкреслили у виданні.

Як відомо, американські збройні сили не застосовували смертоносну хімічну зброю в бою з 1918 року.

У 1989 році Сполучені Штати та Радянський Союз домовились знищити свої запаси хімічної зброї, а коли Сенат ратифікував Конвенцію про хімічну зброю в 1997 році, США та інші підписанти взяли на себе зобов’язання раз і назавжди позбутися хімічної зброї. Однак завдання знищити запаси було не із легких: вони були створені для стрільби, а не для розбирання. Поєднання вибухівки та отрути робить їх надзвичайно небезпечними при поводженні.

Високопосадовці Міністерства оборони США колись оцінювали, що ця робота може бути виконана за кілька років і обійдеться приблизно в 1,4 мільярда доларів. Нині вона відстає від графіка на десятиліття, а її вартість становить близько 42 мільярдів доларів, що на 2900% перевищує бюджет. Але це зроблено.

“Інші держави також знищили свої оголошені запаси: Велика Британія в 2007 році, Індія в 2009 році, Росія в 2017 році. Але посадовці Пентагону попереджають, що хімічна зброя не знищена повністю. Кілька країн так і не підписали договір, а деякі, особливо Росія, схоже, зберегли незадекларовані запаси”, – розповіли в NYT.

Водночас договір не поклав край застосуванню хімічної зброї терористичними групами. Сили, вірні президенту Сирії Башару Асаду, неодноразово застосовували хімічну зброю в країні в період з 2013 по 2019 рік. Бойовики Ісламської держави застосовували хімічну зброю 52 рази в Іраку і Сирії з 2014 по 2016 рік.

Наголошено, що спочатку американська армія планувала завантажити хімзброю на застарілі кораблі, а потім затопити їх у морі. Проте громадськість обурювалася. Дотримуючись наказу Конгресу знайти інший спосіб, Міноборони США знайшло нові методи знищення хімічної зброї.

  • Рішення президента США Джо Байдена відправити касетні боєприпаси в Україну розлютило широку групу демократів, які звинувачують його адміністрацію у прийнятті лицемірного рішення, яке поставило під загрозу моральний статус Сполучених Штатів.

Італія передасть другу систему протиповітряної оборони SAMP-T в Україну для відбиття російських ракетних атак вже найближчим часом.

Джерело: пресслужба поліції Києва. У Києві поліціянти спільно зі співробітниками СБУ затримали 16-річного студента, який…

Щонайменше 12 осіб загинули через повені в Центральній Європі, зокрема в Румунії, Польщі, Австрії та Чехії. Цього тижня очікуються ще катастрофічніші погодні умови.

Російські війська просунулися на Сіверському, Покровському напрямках і під Вугледаром Донецької області. Також ворогу вдалося відвоювати населений пункт у Курській області РФ, де українські сили також мають просування.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 15 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 137 бойових зіткнень. Найбільша кількість боїв відбулася на Покровському та Курахівському напрямках.