Науседа знову здобув перемогу на виборах президента у Литві

Джерело: результати Головної виборчої комісії країни та президент Володимир Зеленський в Х

26 травня відбувся другий тур виборів президента Литви, на якому чинний президент Гітанас Науседа здобув переконливу перемогу.

За результатами Головної виборчої комісії, Науседа набрав 74% голосів, тоді як його опонентка, прем’єрка Литви Інгріда Шимоніте, отримала 24% підтримки виборців.

Президент України Володимир Зеленський уже привітав Науседу з переобранням.

“Ви завжди були з нами в ці найскладніші роки. Я ціную вашу щиру підтримку України та впевнений, що, працюючи разом, ми забезпечимо свободу, мир і безпеку в Україні, країнах Балтії та в усій нашій Європі”, — написав він.

Додамо, що Науседа, відомий своєю підтримкою України у протистоянні з російською агресією.

  • Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що західні країни можуть відправити своїх воєнних інструкторів до України, щоб тут навчати українських військових.
  • У Литві вирішили закрити ще два прикордонні переходи із Білоруссю з міркувань безпеки. 21 лютого відповідне рішення ухвалив уряд у Вільнюсі.
  • У деяких частинах Литви введуть нічну комендантську годину, що пов’язано з навчаннями литовської армії.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Служба безпеки України затримала на хабарі директора з контрольно-ревізійної роботи АТ “Енергоатому”.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.

Президент Грузії та лідери опозиції висловили свої обурення з приводу реклами, оприлюдненої правлячою партією, яка використала фотографії руйнувань в Україні, нібито стверджуючи, що тільки вона може зберегти мир з Росією.